Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilken antidepressiv medicin er velegnet til ældre?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Mit spørgsmål er helt enkelt: Er der nogen antidepressiva, som er specielt egnede til ældre?

Jeg har haft tilbagevendende depressioner hele mit voksenliv, og tilstanden er, trods medicinen, temmelig plagsom. Jeg har også fysiske symptomer, som forhøjet blodtryk, let feber, muskel- og ledsmerter og selvfølgelig træthed.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Du spørger efter antidepressiv medicin specielt velegnede til ældre, idet du lider af tilbagevendende depressioner med ledsagende led- og muskelsmerter, samt feber og forhøjet blodtryk.

Først vil jeg stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt dit høje blodtryk og feber afstedkommes af depression. Det kan være, at du lider af såvel forhøjet blodtryk som tilbagevendende depressioner og at feberen skyldes (virus-)infektioner.

I behandlingen af ældre med depressioner anvendes ofte de såkaldte lykkepiller (der retteligt bør benævnes SSRI-præparater), hvorimod de ældre præparater - de tricykliske antidepressiva - anvendes i begrænset omfang da de kan være behæftede med en række bivirkninger, som er særligt uheldige for ældre mennesker. Såfremt effekten af SSRI-præparaterne ikke er tilstrækkelig, forstærkes behandlingen ofte med et præparat der indeholder det virksomme stof mianserin. Mange læger der behandler ældre mennesker med depressive lidelser, har erfaring for at denne kombinationsbehandling kan være mere virksom end stofferne hver for sig, og kombinationsbehandlingen tolereres ofte godt. Jeg kan da også se på de baggrundsoplysninger du har angivet, at du allerede er i en sådan kombinationsbehandling med 5 mg cipralex dagligt og 20 mg tolmin dagligt.

Når du så alligevel stiller et spørgsmål til www.netdoktor.dk er det formentligt fordi du ikke oplever at have en god effekt af behandlingen. Du kunne diskutere med den læge, der har påbegyndt behandlingen, om du evt. skulle øges i cipralex eller tolmin dosis. Ved samme konsultation kunne du få kontrolleret dit blodtryk. Mig bekendt er der beklageligvis ingen mirakelkure til ældre med depressioner, men som anført ovenfor, synes der at være mulighed for yderligere effekt af den behandling du modtager. Endvidere skal du huske på, at der kan gå adskillige uger fra opstart af en behandling med SSRI-præparaterne til fuld effekt indtræder.

Med håbet om at du snart må få det bedre.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen.

Speciallæge i psykiatriske sygdomme.

Sidst opdateret: 09.11.2005
Annonce