Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har en piges stemme.

Spørgsmål:

Kare Netdoktor,

Jeg har et problem. Jeg kom i puberteten da jeg var 12 år, og der fik jeg en meget lys stemme. Så lys, at det lyder som en piges stemme. Hvad kan jeg gøre for at få min stemme mørk for altid? Hvordan finder man ud af om den er gået i overgang? Jeg kan også tale med en meget mørk stemme, er det normalt? Slider jeg på mit stemmebånd?

Jeg håber i svarer, fordi jeg er bange for den forbliver lys, selvom jeg også kan tale med en mørk

Hilsen Drengen med den lyse stemme.

Svar:

Kære Drengen med den lyse stemme.

Ved pubertetens start påbegyndes en hormonelt betinget vækst af strubebrusken, med dannelse hos drenge af et såkaldt Adamsæble. Stemmebåndene bliver længere (hos drenge ca. 10 mm og hos piger ca. 3 mm), tykkere og bredere. Stemmen ændres således, at den efterhånden bliver mørkere og dybere.

En hyppig forstyrrelse udviklingsmæssigt hos drenge, er en fortsat lys ”fistelstemme”, hvor stemmen ligger i det toneleje drenge og kvinder taler, d.v.s. en oktav for højt. Denne tilstand skyldes især en abnorm strubeindstilling, som er af stor betydning ved dannelse af de høje sangtoner, men ganske svær at anvende som talestemme.

I dit tilfælde tyder det på, at du er i en overgangsfase på vej til at afslutte din pubertet, også hvad angår din stemme (og i øvrigt også din længdevækst), idet du anfører at stemmen ind imellem bliver dyb. Du kunne naturligvis lige se tiden an ½-1 år m.h.p. færdigudvikling af din pubertet og dermed din stemme. Men jeg kan dog foreslå, at du taler med din egen læge, som kan skønne om du har overstået puberteten, og evt.henvise dig til en talepædagog, som hurtigt kan lære dig at anvende din stemme på normal vis.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen.

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 22.11.2005
Annonce