Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min unge datter har menstruationssmerter - Skal hun have p-piller?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Min pige på 12 år har nu haft menstruation i ca. 1 år. Det er en regelmæssig, men kraftig menstruation, og smerterne er så kraftige de første døgn, at hun oftest ikke kommer i skole. Hun har af vores egen læge fået Diclon tabletter, som hun tager i de første dage, men de hjælper ikke nok.

Vores læge anbefaler, at hun får p-piller, men det har jeg været tilbageholdende over for, da hun jo kun er 12 år. Er det "almindeligt", at give p-piller som smertestillende medicin til en så ung pige? Jeg vil meget gerne høre jeres vurdering.

På forhånd tak og venlig hilsen L.

Svar:

Kære L,

Nej, det er ikke almindeligt til stadighed, at give en pige på 12 år receptpligtig gigtmedicin eller p-piller på grund af smerter ved menstruation. Og der er en grund til, at midlerne er på recept. I hvert enkelt tilfælde, skal lægen, før recepten skrives, foretage en vurdering af behovet for medicin.

Menstruationssmerter kender alle kvinder. Fornemmelsen af smerter varierer fra kvinde til kvinde og fra tid til anden. Smertegrænsen er forskellig og kan kun vurderes og bedømmes af den enkelte kvinde selv. Smerterne er lokaliseret til livmoderen og underlivets muskler. Det er naturlige reaktioner - ikke sygdom - og mangt og meget kan påvirke smerterne. Også alt muligt uden for kroppen, alt det som også påvirker humør eller giver belasninger i det daglige. Og selv om smerterne er reelle, kan de godt i nogle situationer blive brugt som et skjold mod belastning og besvær, hvilket er meget naturligt og forståeligt. Det er derfor vigtigt, at komme hele vejen rundt om pigen og hendes liv og færden, før hun begynder på piller. Og måske er der noget i dagligdagen, som trænger til at blive rettet lidt op. Det kunne være omkring kost, motion, lektielæsning, sengetid, kammerater, familieliv. Jeg kan ikke bedømme, om din datter har brug for medicin, eller om hun kan hjælpes, ved at flytte lidt rundt på brikkerne i dagligdagen. Måske er det tilstrækkeligt, at forklare hende lidt om smerternes baggrund, så de bedre accepteres.

Men tilbage til p-pillerne. Hvis lægen skønner, at der er behov for at dæmpe smerterne ved hjælp af p-piller og der iøvrigt ikke er noget, der taler imod det set fra lægens synsvinkel, så kan hun og du med sindsro prøve det. I hvert fald nogle måneder eller et halvt år måske. Til den tid ser verden måske lidt anderledes ud, så smerterne bedre kan accepteres - måske er de væk! Og p-pillerne har, efter en lægelig vurdering, ingen skadevirkninger på hende. Hverken her og nu, eller i fremtiden.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen.

Specialist i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 17.11.2005
Annonce