Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn forsvinder nogle gange fra virkeligheden - Er det absencer?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Min søn på 7 løber ofte ind i konflikter i skolen som følge af, at han ikke har forstået en besked, individuel eller kollektivt. Vi har sammen med lærerne fundet ud af, at fysisk kontakt/en hånd på skulderen får ham tilbage til virkeligheden.

Ofte er han ked af det, når han 'kommer til' at gøre noget, som han jo har fået af vide, at han ikke må - andre gange bliver han vred. Det er som om han slet ikke har hørt det, og vi synes, at han allerede her i 1. klasse er ved at køre i hårdknude med sig selv. Han tisser også i sengen om natten.

Da han var mindre, kunne han ofte forsvinde ind i sig selv. Men han begyndt at tale og gå til normal tid. Jeg har hørt om 'absins', som skulle være en tilstand, hvor hjernen simpelthen slukker og tænder op til 100 gange om dagen. Hvad er det?

Venligst V

Svar:

Kære V,

Du spørger til "absins", men hentyder nok til "absence". På fransk betyder absence åndsfraværelse, men som begrebet anvendes af danske læger betegner det en form for epilepsi. Absence betegner en slags epileptisk anfald hvor størstedelen af hjernen er påvirket men dette til trods, er der ikke kramper i arme eller ben. Patienten vil typisk virke åndsfraværende i en periode på op til 10 sekunder, evt. smaske, blinke med øjnene eller dreje hovedet. Hvis man sætter elektroder på hovedet af mennesker, vil man kunne registrere den elektriske aktivitet i hjernen. Denne aktivitet foregår i bestemte mønstre, og på samme måde vil epileptiske anfald typisk optræde i mønstre.

Derfor vil det i jeres tilfælde være relevant at få barnet undersøgt, altså få foretaget en såkaldt EEG undersøgelse (forkortelse for elektro-encephalografi) som består i, at patienten får påklistret elektroder flere steder i hårbunden og så bliver observeret mens man venter på at "fange" et af anfaldene. Herefter kan man på baggrund af den elektriske aktivitet under anfaldet ofte afgøre om der er tale om epilepsi eller ej.

Det er ikke så underligt, at en dreng på 7 år bliver enten ked af det eller vred, hvis han kommer til at gøre noget han ikke må, og han bliver sikkert også både ked af det og flov, hvis han har tisset i sengen om natten. Sidstnævnte kan jo evt. skyldes, at han har natlige epileptiske anfald.

Jeg tror, at det er vigtigt, at du er klar over, at hans uopmærksomhed næppe skyldes, at han er fræk eller uopdragen. Du skriver, at han har udviklet sig normalt men, at han som mindre ofte kunne forsvinde ind i sig selv. Det, at han har udviklet sig normalt, er desværre ingen garanti for, at han ikke senere kan have fået epilepsi, og det bør nok udredes, om han faktisk har epilepsi eller ej.

Jeg mener, at I bør diskutere sagen med skolelægen eller alternativt jeres praktiserende læge? Jeg vil tro, at begge vil kunne rådgive om evt. henvisning til neurologisk eller pædiatrisk ambulatorium hvor man kan tage stilling til yderligere udredning (evt. under indlæggelse) og behandling. Der vil måske være lidt ventetid til ambulatoriet, men i ventetiden kan du som en del af forberedelsen, spekulere over, hvor gammel barnet var da anfaldene begyndte og om der er tilfælde af epilepsi i familien. Hvis du har en mobil-tlf. med kamera eller et video-kamera der kan aktiveres hurtigt, kan du forsøge at filme et af anfaldene og tage optagelsen med til ambulatoriet.

Med ønsket om held og lykke

Hans Mørch Jensen,

Speciallæge i psykiatriske sygdomme.

Sidst opdateret: 09.12.2005
Annonce