Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor stammer man?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Det er følgende episode i min datters klasse, der giver anledning til mit spørgsmål. En pige i 2. klasse får følgende bemærkning af læreren i en skrap tone: "Du må se at få vænnet dig af med den stammen, sådan at det ikke bliver til en vane".

Hvad fremkalder stammen? Er det noget et barn på ni år kan kontrollere selv? Kan det forværre en stammen, at personen med dette blive sat under pres?

På forhånd tak for svaret.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

”Stammen” er en taleforstyrrelse med svigtende koordination mellem de forskellige dele af taleorganerne (lyd-ord dannelse og vejrtrækning). Alle kender den meget hyppige lette og godartede stammen hos børn i 3-6 års alderen, som ofte svinder efter kort tid.

Imidlertid er man i dag meget opmærksom på stammen af alle typer allerede på børnehavestadiet og tilbyder sædvanligvis talepædagoisk behandling herunder instruktion af forældrene. Udsigterne til helbredelse også af de sværere tilfælde er i dag god takket være en tidlig intensiv tværfaglig indsats (talepædagog, psykolog, afspændingspædagog m.fl.).

Det der refereres i dit brev, forekommer mig at tilhøre fortiden, og den pågældende lærers opførsel må betegnes som utilstedelig. På nettet er der meget fyldige oplysninger om stammen herunder Dansk Videncenter for Stammen (www.davs.dk).

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen,

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 05.12.2005
Annonce