Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg øge min skægvækst?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er en ung mand med et lidt anderledes spørgsmål. Kan man tage nogen form for medikamenter eller andet for at øge sin skægvækst?

Har lagt mærke til, at mange af mine venner nu har fået skæg, men må desværre selv konstatere, at det ikke går så stærkt hos mig. Hvad er det egentlig der får skæg til at gro?

Med venlig hilsen M

Svar:

Kære M,

Når man som mand kommer i puberteten, sker dette p.g.a. en stigende produktion af mandligt kønshormon (testosteron). I puberteten sker der en udvikling af en række mandlige træk med begyndende skægvækst, behåring under armene, kropsbehåring samt kønsbehåring. Endvidere vækst af testiklerne og vækst af kønsorganerne samt stemmeændring.

Denne stribe af mandlige træk udvikles over en årrække og ofte ujævnt, hvorfor at f.eks. skægvæksten kan variere meget således, at i dit tilfælde kan der udmærket gå nogen tid endnu før den endelige skægvækst er nået. Endelig kan der være en arvelig faktor, som medfører at nogle mænd er mere ”hårfagre” end andre. Forstået på den måde at nogle mænd udvikler kraftig kropsbehåring og skægvækst, mens andre får en mere beskeden skægvækst, og næsten ingen kropsbehåring.

Du kan ikke/bør ikke umiddelbart gribe ind i denne naturlige udvikling, men acceptere, at der kan gå tid før alle funktionerne er fuldt udviklede og at en evt. arvelig disposition kan spille en rolle.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 12.12.2005
Annonce