Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kommer der p-piller til mænd?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Min kæreste og jeg har indtil videre brugt p-piller som præventionsmetode, men hun kunne godt tænke sig en pause. Hun siger hun har hørt om en "p-stav", som implanteres i armen på manden og fungerer som en mandlig pendant til p-pillen i ca. 3 måneder.

Jeg har læst et spørgsmål omhandlende præcis dette på sitet, men det er 5 år gammelt, så det er jo ikke urealistisk der er sket en udvikling siden.

Findes et sådant præparat, og i det tilfælde, hvad er de eventuelle bivirkninger?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Tak for dit spørgsmål. Desværre er der tale om en misforståelse: P-staven er et præventionsmiddel til kvinder. Det består ganske rigtig af en lille stav, som placeres under huden. Staven afgiver små mængder hormon (et såkaldt gestagen) og virker ligesom minipiller. Staven kan sidde i tre år, og koster næsten 1.300 kroner. Det er også muligt (for kvinden) at få indsprøjtet hormonet som depotbehandling hver tredje måned. Behandlingen koster ca. 100 kroner pr. gang.

Af præventionsmetoder til mænd findes der fortsat kun kondom og sterilisation. Sidstnævnte kræver, at man er 100% sikker på, at man ikke ønsker (flere) børn. Der forskes i disse år i udviklingen af en mandlig p-pille, og så vidt jeg ved, foregår der allerede afprøvninger ude i den store verden. Alligevel går der nok en del år, før et sikkert præparat kommer på markedet i Danmark.

Hvis din kæreste vil have en pillepause, er der derfor følgende muligheder: Kondom, spiral (hvis din kæreste har født - ellers frarådes det), pessar (der skal tages mål hos egen læge), depotindsprøjtning, som foregår hos egen læge og sterilisation hvis I ikke vil have børn. Desuden bruger nogle par afbrudt samleje og "rytmemetoden", hvor man kun har sex i "sikre perioder". De to sidste metoder kan dog generelt ikke anbefales, da de kræver megen selvdisciplin og ikke er nær så sikre som de gængse metoder.

Med venlig hilsen

Christian Graugaard

Læge, ph.d.

Sidst opdateret: 09.01.2006
Annonce