Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min datter har "toddler's diarre" - hvordan hjælper jeg hende?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har en datter, som er adopteret fra Indien, og hun har haft diarre i det år vi har haft hende. Vi har fået hende undersøgt flere gange hos lægen, og nu har vi fået at vide, at hun har "toddler's diarre".

Hvad er "toddler's diarre" og hvad kan vi gøre for at hjælpe hende?

Hun er lige blevet 3 år og vil gerne af med bleen, men det kan ikke lade sig gøre når der lige pludselig kommer afføring. Jeg har ledt efter noget information om sygdommen på nettet, men jeg kan ikke finde noget. Jeg håber I kan hjælpe mig, så jeg kan hjælpe min datter.

Svar:

Kære spørger,

"Toddlers diarre", som på dansk også kaldes tumlinge-diarre er en tilstand med diarre eller løs afføring i tumlinge/rollingeperioden fra ca. 1 års alderen til 5 års alderen. Denne slags diarre er en såkaldt såkaldt udelukkelsesdiagnose, og det betyder at alle andre årsager til diarre, f.eks infektioner, mad-intolerans eller tarmsygdomme skal være afklaret, inden man kalder tilstanden for toddler's diarre.

Toddler's diarre er meget hyppig og opstår ofte ved indtagelse af for store mængder fibre fra f.eks. frugt og grønsager samt groft brød. Indtagelse af grønsags- eller frugtjuice og ”søde sager” som slik samt en fedtfattig kost kan også give anledning til toddlers diarre. Ofte bliver problemet forværret ved, at barnet ikke tygger sin mad grundigt nok. Barnet er normalt ellers rask og trives godt, og afføringen er ofte præget af føderester.

Hvis andre årsager til din datters diarre er udelukket, kan du forsøge at skære ned på, eller fjerne de ovenstående madvarer enkeltvis og se på resultatet. En fiberrig kost er jo en sund kost og bør være idealet, men prøv at variere den og se hvordan det påvirker afføringen.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 26.02.2006
Annonce