Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kommer jeg af med et bygkorn i øjet?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har stor mistanke om, at jeg har fået bygkorn. Mit problem startede for ca. en uges tid siden. Det begyndte med irritation og prikken i mit venstre øje, og dagen efter var der tydeligt hævelse, rødme, en lille prik eller knop ved øjenlåget og irritation. Hævelsen er mindsket men prikken er stadig meget tydelig og meget irriterende.

Hvad er behandlingen af bygkorn, og hvor lang tid tager det at komme af med det?

Tak på forhånd.

Med venlig hilsen S.

Svar:

Kære S,

Bygkorn er en godartet lidelse, som oftest ses hos børn og yngre personer. Sukkersyge, rødblond hårfarve, og fedtet hud kan dog gøre sygdommen mere kronisk. Der er to former: det ydre bygkorn, der sidder i øjenvippernes hårsække og viser sig som en rød bule på øjenlågshuden, og det indre, hvor rødmen især sidder på slimhinden på indersiden af øjenlåge, og hvor betændelsen sidder i talgkirtlerne i øjenlågsbrusken. Begge tilstande kan være smertefulde i det akutte stadium, men det hjælper i reglen hvis og når der går hul på bylden.

Behandlingen er lokal og består i rensning med lunkent saltvand på øjenlågskanten efterfulgt af antibiotisk salve. Der kan godt gå måneder, før den sidste hævelse er forsvundet, men man skal kun behandle så længe øjenlåget er rødt eller der kommer gule klatter mellem øjenvipperne. Almindelig hygiejne virker forebyggende, og mascara bør ikke bruges i den akutte fase.

Udsigterne er gode for helbredelse med eller uden behandling, men det tager ofte tid, og ved man kan overveje at punktere bylden eller fjerne den ved operation. Den sidste løsning svækker øjenlågets mekaniske stabilitet, hvis den gøres mere end nogle få gange, så pas på med dette.

(Hvis ældre mennesker ikke kan komme af med et bygkorn, må man mistænke en sjælden kræftform i bruskpladen og dens kirtler (Meibom’s karcinom)).

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Speciallæge i øjensygdomme.

Sidst opdateret: 30.03.2006
Annonce