Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor tisser min datter på 16 stadig i sengen?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har en datter, som tilsyneladende har problemer med blæren. Mange børn tisser jo i sengen, når de er små - nogle fordi de drømmer, at de går på toilettet. Præcis sådan har min datter det, og hun har haft problemet i mange år. Hun er nu 16 år, og det sker stadig, at hun tisser i sengen. Dette er jo ikke ligefrem almindeligt.

Hvordan finder jeg ud af, hvad problemet skyldes?

Hun har taget en urinprøve for nogle år tilbage, og der var tilsyneladende ingen problemer der. Det eneste, der ser ud til at virke, så uheldene ikke sker, er at hun intet drikker om aftenen. Men dette kan jo ikke altid undgås!

Er der noget medicin, jeg kan give hende eller behandlinger hun kan få, for at komme af med problemet?

Med venlig hilsen Sanne

Svar:

Kære Sanne,

Jeg kan godt fortså at din datters problem bekymrer dig.

Du har ret i, at det er ganske almindeligt, at børn tisser i sengen, når de er små. Indtil ca. 3-4 års alderen har mange problemer med at ligge tør om natten. Dette skyldes, at vores hormonsystem gennem de første leveår modnes, således at der kan ske en døgnvariation i bl.a. dannelsen af det såkaldte 'antidiuretiske hormon' (ADH). Dette hormon styrer urinproduktionen på den måde, at hormonindholdet stiger i kroppen op til sengetid og holder sig på et højt niveau natten igennem. Dette medfører at urinproduktionen går ned på et minimum når vi sover. Altså: højt niveau af ADH i kroppen om natten betyder nedsat urindannelse og dermed nedsat tissetrang.

Hos en række voksne modnes dette system ikke fuldstændigt eller modnes sent. Manglen på ADH betyder, at urinproduktionen fortsætter uændret natten igennem. Dette, mener jeg, kan være årsagen til din datters tissen i sengen.

Jeg vil tilråde, at din datter opsøger jeres egen læge for at få en nærmere undersøgelse af hendes nyrer, urinveje samt urin. Således vil den formodede beskrevne mangel på ADH være en såkaldt udelukkelsesdiagnose efter afsluttede relevante undersøgelser. Hvis alle undersøgelser er normale, kan man forsøge at give ADH, som tabletter eller næsespray. Denne behandling anvendes også til børn over 5 år. Behandlingen kan gives med indskudte pauser efter aftale med egen læge.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 23.03.2006
Annonce