Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kommer jeg nogensinde af med mine kønsvorter?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har for et par måneder siden, fået konstateret kønsvorter. Jeg har behandlet dem med et receptpligtigt præparat, som jeg ikke husker navnet på. De forsvandt ved behandlingen, men nu er de kommet igen!

Skal jeg døje med mit kønsvorte-problem resten af livet?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Kønsvorter, som også kaldes kondylomer, forårsages af en virus (human papilloma virus) og smitten foregår ved direkte kontakt mellem hud og slimhinder. De kan optræde enkeltvis eller i grupper omkring kønsorganerne eller ved endetarmen.

Kønsvorterne er som regel symptomløse og kan være svære at lokalisere, især hos kvinder som derfor ofte ikke aner, at de har kønsvorter, men hvor en gynækologisk undersøgelse let kan afsløre tilstedeværelsen af dem.

Tiden fra man smittes der udbryder vorter er ofte lang - flere måneder - og selve viruspartiklerne kan være tilstede i flere år, før de bryder frem og bliver synlige. I dit tilfælde bør du tale med dine seksuelle kontakter for at finde en mulig smittekilde.

Anvendelse af kondom vil under alle omstændigheder kunne beskytte mod smitte af kondylom-virus.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 08.05.2006
Annonce