Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan solariebrug give modermærker?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har en masse modermærker både på brystet, maven og ryggen, og jeg synes, at jeg har fået flere de sidste par år. Kan det have noget at gøre med, at jeg bruger solarium regelmæssigt?

Og er der eventuelt nogen måder man kan komme af med dem på? Det ser ikke særlig pænt ud!

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Modermærker kan være totalt farveløse, rødfarvede, i brune nuancer og over i de mørke og sorte farver. Langt de fleste modermærker er heldigvis godartede, men der er altid en risiko for udvikling af modermærkekræft.

Der er lavet seriøse videnskabelige undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem modermærkekræft (malignt melanom) og brug af solarier. Endelig har nyere undersøgelser vist en væsentlig øget risiko for udvikling af de 2 andre former for hudkræft(basalcellehudkræft og pladeepitelcellehudkræft) ved anvendelse af solarier, og risikoen er markant større ved anvendelse af solarier tidligt i livet.

Det skal dog understreges, at solen er den vigtigste årsag til udvikling af modermærker/modermærkekræft og de 2 øvrige hudkræftformer.

I din alder og da du angiveligt har et stor antal modermærker, vil jeg foreslå dig at lade din læge vurdere dine modermærker og evt. aftale en fremtidig regelmæssig kontrol.

I øvrigt kan jeg henvise dig til www.solen.dk for gode råd om solbeskyttelse.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 18.06.2006
Annonce