Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Når jeg drikker overfalder jeg min kæreste verbalt. Hvordan stopper jeg?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg bor sammen med den dejligste pige, som jeg er meget forelsket i. Hun er mit ét og alt, og jeg forestiller mig en fremtid for os sammen med hus og børn. Alt er fryd og gammen bortset fra, når jeg nogle gange har fået for meget at drikke, så udvikler jeg mig til at være et rigtigt røvhul, kalder hende de værste ting, slår op og så videre - altså er verbalt voldelig. Men jeg mener ikke noget af det - elsker hende over alt på jorden.

Jeg har ikke været fysisk voldelig over for hende men har skubbet hende og smidt et glas cognac ud over hende. Det er naturligvis helt uacceptabelt, og derfor vil jeg høre, om I har nogle gode råd til, hvad jeg kan gøre.

Jeg drikker ikke i hverdagen, så det er kun i forbindelse med en fest, hvor jeg har fået for meget at drikke. Vil det hjælpe at tale med en psykolog? (Jeg mener ikke selv, der ligger noget bag.)

Er der risiko for, at det blot bliver værre og værre? Hvordan kan jeg kontrollere mit alkoholforbrug? Er der en skridt-for-skridt tilgang? Den ene drink tager den anden. Jeg håber virkelig, I kan hjælpe mig, da jeg er meget bange for at miste min kæreste.

Mange hilsner Ib

Svar

Kære Ib

Hvor er det godt, at du stopper op, før du kommer ud i et reelt misbrug. Der er for meget at miste og alt at vinde, hvis du besinder dig nu og er opmærksom på dit begyndende misbrug af alkohol.

Godt at du selv er klar over, at din adfærd overfor din dejlige kæreste ikke er acceptabel, og at du risikerer at miste hende. Du er i den alder, hvor du godt vil have et familieliv, og du har fundet din udkårne - så gå efter det!

Det er også godt, at alkohol ikke har fat i dig i hverdagen - den er der jo mest af! Men det går galt for dig, når du er til fest, så det er her, at det er nødvendigt, at du laver nogle forandringer.

Du bliver nok grebet af den almindelige stemning ved en fest, hvor mange andre også drikker, men læg mærke til, at ikke alle drikker vildt, så vær opmærksom på, hvem du er sammen med til en fest. Der vil altid være nogle, der ikke kender til mådehold, og hvis det er dem, du er sammen med, kan det være svært at holde igen.

Der er faktisk nogle, der kan more sig lige så godt med en cola eller andet uden alkohol, så gør som dem! Det er jo en social ting at drikke med andre, og man kan føle sig mere fri og løssluppen, når man har fået noget alkohol.

Lær at du kan få samme effekt ved at engagere dig i de mennesker, du vælger at være sammen med. Find spændende emner at tale med dem om, og lad dit fokus være på samværet med de andre, som får en bedre kvalitet, når man er klar i hovedet.

Find en ikke-alkoholisk drik, som du godt kan lide, og indtag den i stedet for alkohol. Beslut dig for at eksperimentere med at kunne more dig uden alkohol - gør simpelthen noget andet, end du plejer - for eksempel i stedet for at sidde ned, bevæg dig rundt i lokalet, se på de muligheder du opdager i selskabet, vær åben for og nysgerrig på, hvordan det kan være muligt at have det sjovt uden at drikke alkohol.

Man kan danse, lege, fortælle sjove historier, gå ud i frisk luft, i det hele taget lave nogle skift i et forløb, således at du får tid til at tænke over, hvad du har gang i Endelig kan du tale med din kæreste om dit lille problem og bed om støtte fra hende.

Når I er ude sammen, kan I have øjenkontakt, og hvis hun bliver opmærksom på, at du er ved at komme for godt igang med at drikke, kan hun give dig et praj. "Nu er det nok - stop!" - eventuelt kan I aftale et signal, hun kan give dig, så du forstår det, uden at hun behøver at sige noget. Det er jo bestemt også i hendes interesse, at du holder dig ædru.

Så mit råd er, at du beslutter dig for at lave en forandring, når du er til fest - så eksperimentér med de mange muligheder, der er!

Held og lykke med det - og tillykke med at du har fået en dejlig kæreste.

Kærlig hilsen Birgitte Winkel

socialrådgiver og familieterapeut

Sidst opdateret: 13.07.2006
Annonce