Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min hud klør ved kontakt med vand

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Når jeg bliver våd på min krop, begynder det at klø helt vildt. Problemet kan komme, hvis jeg sveder meget under sport, men det sker især, når jeg har været i bad. Kløen kommer selv om jeg ikke bruger nogen form for sæbe. Den begynder mens jeg står i badet og bliver slemmere og slemmere. Det klør i ca. en halv times tid, hvorefter det aftager stille og roligt.

Det er virkelig generende, og medfører at jeg slet ikke har lyst til at gå i bad. Jeg har haft det sådan før, men da gik det stille og roligt i sig selv igen. Hvorfor kommer kløen, og findes der nogen behandling for den?

Jeg håber I kan hjælpe, for jeg er ved at blive vanvittig

Med venlig hilsen Per

Svar:

Kære Per

Der er mange årsager til hudkløe, men en af de hyppigste årsager er en allergisk reaktion, hvor der i huden frigøres stoffet histamin, som starter kløen over hele kroppen. Denne histaminreaktion opstår i dit tilfælde, når du udsættes for ”vand”. En egentlig allergi overfor vand er der dog formentlig ikke tale om. Dine udbrud af kløe skyldes kombinationen af en ændret temperatur på huden samt vand, som ses f.eks. ved svedudbrud eller længerevarende varme bade. Varmen og vandet medfører histaminfrigørelsen i huden og dermed kløen.

Der findes mig bekendt ingen behandlingsmuligheder, udover at man bør forsøge at klæde sig så man undgår at svede i hverdagen, undgå langvarige, varme bade og således ofte benytte sig af kortvarig ”etagevask”. Kolde bade kan ofte accepteres uden kløe og kan endvidere hos nogle lindre ved allerede udbrudt hudkløe.

Når hudkløen opstår kan man tage tabletter kaldet ”antihistaminer” som i dag har få bivirkninger og kan fås uden recept på apoteket.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 25.08.2006
Annonce