Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Smitter kønssygdomme mellem lesbiske?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er lesbisk og tænker på, om det kan lade sig gøre at få seksuelt overførte sygdomme - her tænker jeg især på HIV - ved sex mellem to kvinder?

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger

Tak for et interessant spørgsmål!

I princippet kan man godt forestille sig overførsel af visse sexsygdomme ved oralsex mellem kvinder. Jeg tænker især på herpes, som under udbrud kan smitte fra mund til kønsorgan og den anden vej. Væskende herpessår i munden (forkølelsessår) kan således godt give herpes ved kønsorganet - og vice versa. Ligesom forkølelsessår naturligvis kan smitte fra mund til mund.

Også sygdomme som klamydia, kønsvorter og syfilis kan principielt godt smitte fra kvindeligt kønsorgan til mundhule (eller fra kønsorgan til kønsorgan via en finger). Men der er her tale om en yderst teoretisk risiko, og smitte mellem to kvinder ses stort set aldrig.

Du spørger specifikt til HIV, og også her er der en teoretisk risiko, idet der hos HIV-smittede kvinder ses virus i skedesekretet. Men smitteoverførsel kræver som bekendt adgang til blodbanen, og der skal derfor være åbne, blødende sår i mundhulen, før der reelt er fare på færde.

Normalt siger man da også, at oralsex (uden sædafgang, hvilket jo ikke er aktuelt i dit tilfælde) kan regnes som "lavrisikosex".

Venlige hilsner

Christian Graugaard

Læge, ph.d. med speciale i sexologi.

Sidst opdateret: 12.10.2006
Annonce