Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg fået skinnebensbetændelse af håndboldspil?

Spørgsmål:

Kære netdoktor

Jeg spiller meget håndbold, men har desværre haft meget ondt i skinnebenet i den seneste periode. Jeg har læst lidt om skinnebensbetændelse, hvilket jeg tror det er. Det startede med, at vi trænede meget hårdt i starten af året. Efter noget tid fik jeg ondt i skinnebenene, mens jeg trænede. Jeg spillede med det i et stykke tid, hvorefter det blev værre.

Jeg holdt en pause på 2-3 uger, men genoptog spillet til en kamp i søndags, og jeg har kunne mærke det igen næsten hele ugen. Hvor lang tid skal man holde pause før smerterne går væk, og hvad kan man gøre ved skinnebensbetændelsen?

Hilsen M

Svar:

Kære M

Skinnebensbetændelse, som du tror du har, er ikke en enkelt lidelse, men kan skyldes flere ting, som alle giver smerter i skinnebenet og som tit i daglig tale går under fællesbetegnelsen skinnebensbetændelse. Du vil også i nogle artikler se det beskrevet som "shin splint".

Når du skriver, at I startede hårdt op med træning på et hårdt underlag, og der er en del hop (og landing), i håndbold, kunne jeg fristes til at tro, du har en irritation (inflammation) svarende til knoglehinden på skinnebenet. Altså en skinnebensbetændelse, som du skriver.

Der er desværre ikke nogen egentlig behandling ud over hvile, indtil du kan belaste uden smerter. I denne periode, kan du evt. holde konditionen ved lige ved at cykle, helst med foden lidt fremme på pedalen. Din læge kan hjælpe dig med lidt medicin mod inflammationen. Du skal sørge for god udpænding af dine muskler på benet.

Hvis du f.eks. har fået nye sko i forbindelse med opstart af træningen, bør du overveje, om de har påvirket din fodstilling i retning af det, der hedder hyper-pronation. Hvis det er tilfældet, skal du enten have et indlæg eller skifte sko.

Hvis generne ikke aftager på 2-3 ugers pause, bør det overvejes, om du enten har fået et lile træthedsbrud, eller om dine muskler - i forbindelse med træning - bliver for store i forhold til den hinde, der omgiver dem. Dette kaldes 'compartment syndrom'. Er dette tilfældet, kan der være behov for en lille operation, hvor man spalter muskelhinden. Dette kan gøres ambulant, og nogle steder gøres det også i lokalbedøvelse. Nogle gange kan der dog være behov for op til 6 ugers pause, inden symptomerne forsvinder.

Jeg ved godt, det ikke er til at holde ud at tænke på for en aktiv idrætsudøver, men man bliver nødt til at respektere kroppens signaler.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi.

Sidst opdateret: 17.11.2006
Annonce