Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg føler mig beskidt og vasker mig hele tiden

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Det er lidt svært at forklare, men jeg prøver alligevel. I det sidste års tid er der sket noget mærkeligt med mig. Jeg er begyndt at føle, at ting eller mennesker er beskidte. Når jeg rører ved en ting eller en person støder ind i mig, føler jeg, at min hånd eller mit tøj er beskidt.

Når det er mine hænder, som føles beskidte, vasker jeg dem. Jeg kan vaske dem flere gange om dagen, fordi jeg ikke vil have, at det beskidte kommer på mine ting. Hvis det er mit tøj, kan jeg skifte det og smide det til vask, så det bliver rent.

Jeg er ikke meget for at tage ud til nogen, fordi jeg ikke kan klare det. Jeg har utroligt svært ved at være sammen med andre mennesker uden at tænke på, hvad jeg får på tøjet. Jeg tænker over det hele tiden, selv når jeg er ude med venner eller bare sammen med min søster. Og hun bliver ret sur på mig mange gange.

Det er en belastning for min hverdag og ødelægger mit hoved. Jeg har virkelig brug for hjælp.

Venlig hilsen J

Svar:

Kære J

Du lider formentligt af OCD. Bag denne forkortelse gemmer sig betegnelsen "obsessive-compulsive disorder", altså en lidelse kendetegnet ved obsessioner og kompulsioner, på dansk tvangs-tanker og tvangs-handlinger. I dit tilfælde tanker om urenhed og tvangshandlinger som håndvask.

OCD er faktisk en forholdsvis hyppig lidelse, men størstedelen af patienterne holder deres sygdom for sig selv, da de synes, at det er pinligt at fortælle andre om. Heldigvis er OCD oftest tilgængelig for behandling, idet flere former for medicin oprindeligt udviklet til behandling af depression, faktisk også virker på OCD.

Jeg synes, at du skal bestille en tid til konsultation hos din praktiserende læge og diskutere evt. opstart af behandling her, alternativt henvisning til en privatpraktiserende speciallæge i psykiatri.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce