Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg vil have barnet, min mand vil ikke - hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er gravid og indstillet til abort. Min mand og jeg er meget uenige, da jeg gerne vil beholde barnet, mens min mand overhovedet ikke vil. Vi har i forvejen to børn på 12 og 14 år. Jeg er 40½ år og min mand er 42 år.

Jeg har brugt den sidste uge, til at finde frem til det rigtige svar, men det er selvfølgelig meget svært. Det jeg tumler med lige nu er: Hvor langt kan man tvinge et andet menneske? Skal jeg bare være egoistisk og tvinge denne graviditet igennem eller skal jeg leve med følgerne af en abort.

Min mand har Colitis Ulcerosa gennem 14 år og er meget drænet for kræfter om aftenen. Det vil også have ret store økonomiske konsekvenser for os at skulle have et barn mere. Men så er det, at det store spørgsmål kommer: Hvad er vigtigt her i livet? Skal jeg tvinge denne graviditet igennem, og så måske ødelægge mit ægteskab? Håber I kan hjælpe.

Med venlig hilsen M

Svar:

Kære M

Tak for dit brev, hvoraf fremgår, at du står i et stort dilemma: Skal du følge dit eget ønske om at gennemføre dit svangerskab - eller skal du følge din mands ønske om, at få en abort.

Svaret må du finde inde i dig selv, og jeg kan foreslå dig følgende metode: Du sætter dig med lukkede øjne i en afslappet stilling. Du lytter til din vejrtrækning og følger hvad der sker, når du ånder ind og ud, således at der falder ro over dig. I denne rolige tilstand forestiller du dig, at du i din ene hånd har taget en beslutning om at få abort, i den anden hånd ligger beslutningen om at beholde barnet. Prøv så at mærk efter, hvilken hånd der har mest vægt. Tænk på konsekvenserne af begge beslutninger. Hvilken hånds beslutning føles bedst. Giv dig god tid til dette indre arbejde, mærk hele tiden din vejrtrækning, og om du er anspændt, idet vejrtrækningen i så fald vil foregå oppe i brystet, hvorimod når du er afslappet og rolig, ligger vejrtrækningen nede i maven. Hvor er glæden mest fremme? Hvordan føles hænderne forskellige, og hvilket valg føles mest rigtigt.

Du har selv stillet det store spørgsmål: "Hvad er vigtigt her i livet?" Måske får du svaret gennem denne øvelse. Hvis du ikke ved første forsøg føler dig klar til en beslutning, kan du gentage forløbet nogle gange, og til sidst vil du finde det rigtige svar. Sørg for at være alene og undgå afbrydelser fra andre, når du laver øvelsen. Jeg håber meget, at du vil finde afklaring på dit dilemma - og at du lige meget hvilken løsning du når frem til tager en fortrolig samtale med din mand om din beslutning og om hvilke konsekvenser beslutningen får for jer begge. Herefter kan I lægge planer for, hvordan I støtter hinanden i valget.

Varme hilsner

Birgitte Winkel

Socialrådgiver og samlivsterapeut

Sidst opdateret: 07.12.2006
Annonce