Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er min afføring blevet hvid?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

De sidste dage har farven på min afføring ændret sig fra "almindelig" brun til at være nærmest hvid. De sidste dage har jeg drukket ingefærte og spist hvidkål, for at få nogle grove grøntsager til at hæve forbrændingen med. Begge dele har jeg indtaget før uden at det har påvirket afføringens farve.

Min diabetes er velreguleret, jeg har ikke ondt i min mave, og jeg har det ellers udmærket, men jeg undrer mig. Bør jeg bekymre mig om min hvide afføring?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger

Afføringens normale brune farve skyldes i væsentlig grad den mængde galdefarvestof der udskilles dagligt i vores tarm og som ikke ”suges” tilbage i galdesystemet. Det er således helt normalt, at vi mister en mængde ”galde” i afføringen hver dag.

Ved tilstande der medfører, at galden ikke udskilles i tarmen, f.eks. galdesten, bliver afføringen typisk ”kitfarvet” eller hvidlig. Samtidig udskilles galdefarvestofferne igennem urinen, som derfor bliver mørk eller ”porterfarvet”. Farven på afføringen ændrer sig ofte i forbindelse med indtagelse af en række specielle fødeemner, således vil indtagelse af mange mælkeprodukter og fede madvarer gøre afføringen lysere evt. ligefrem fedtglinsende.

I dit tilfælde skyldes den lyse afføring formentlig indtagelse af hvidkål. Farveændringerne i afføringen bør altid være af kort varighed, dvs. 1-2 dage, og det er således væsentligt at iagttage, at afføringen altid vender tilbage til normal farve efter få dage. En sort afføring eller frisk blod i afføringen er altid et alarmsymptom, der kræver lægebesøg.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 07.12.2006
Annonce