Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg være blevet smittet med HIV gennem en lille rift på testiklen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For 2 måneder siden var jeg sammen med en prostitueret på en massageklink i København. Det virkede som et ordenligt sted. Pigen var fra Afrika. Jeg brugte kondom under samlejet. Men jeg opdagede bagefter, at jeg havde en lille rift på mine testikler. Jeg mener, at riften var minimal, og at den var helet på daværende tidspunkt. Jeg mener ikke, at riften kom i kontakt med væske fra hende, men jeg er ikke sikker.

Jeg har lagt mærke til, at jeg nu inden for den sidste uge, er blevet rød og lidt øm, der hvor riften sad. Er det et tegn på smitte? Jeg ved selvfølgelig ikke om hun var syg, men jeg er virkelig nervøs for muligheden for at være blevet smittet med en kønssygdom, især HIV. Kan I hjælpe mig med et svar eller råd?

Med venlig hilsen den bekymrede

Svar

Kære bekymrede

Jeg kan berolige dig med, at du ikke har grund til bekymring. Det er korrekt, at HIV kan overføres fra skedesekret til blodbane via rifter og sår, men risikoen ved en smårift på testiklen - som du beskriver - må siges at være teoretisk. Når du i øvrigt har brugt kondom, tyder alt på, at du har været fuldt ud beskyttet. I øvrigt giver HIV-smitte ikke lokal rødme og ømhed - ved akut hiv kan derimod ses influenzalignende symptomer med almen sygdomsfølelse, feber og hududslet.

Hvis dine symptomer udvikler sig (hvad jeg ikke tror), bør du naturligvis tage din læge med på råd. Hvis HIV bliver ved med at rumstere i dit hovede, kan du overveje at lade dig teste for at være på den sikre side. Det kan ske nu og igen tre måneder efter samlejet. Testning sker hos egen læge (eller hos en hvilken som helst praktiserende læge) eller på særlige hud- og kønssygdomsklinikker.

En HIV-test er gratis og anonym.

Med venlig hilsen

Christian Graugaard

Speciallæge i sexologi og kønssygdomme

Sidst opdateret: 06.01.2007
Annonce