Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan jeg gøre, når mit 2årige barn besvimer af vrede?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en datter på 2 år og 3 måneder. Hun er tvilling til Oliver og født 5 uger for tidligt. Engang imellem får hun "anfald", hvor hun besvimer. Det udløses af, at hun bliver ked af det (fordi brormand har drillet eller lignende), og så hyler hun uden lyd indtil hun bliver blå i hovedet omkring mund og næse, og tilsidst besvimer, fordi hun ikke trækker vejret. Hun falder slap om, vender det hvide ud af øjnene, og det varer lidt (ca. 15-20 sekunder) inden hun igen trækker vejret og åbner øjnene. Herefter er hun meget meget træt og sidder stille, indtil hun skal sove. Hun har ingen kramper eller lign. Bliver bare slap som en karklud og uden kontakt.

Som nyfødt "glemte" hun også at trække vejret engang imellem, når hun sov, men det stoppede igen efter de første 3 uger. Har fået at vide af børnelægen, at hun bare er hysterisk, og at det går over med alderen. Er det rigtigt? Kan det have noget at gøre med det hun havde som nyfødt? Tager hun skade af det? Hvor længe kan hun klare sig uden luft, uden at tage skade? Er bange for, at hun en dag falder og kommer slemt til skade. Igår besvimede hun, da de legede ude i sneen og knaldende hovedet ned i fliserne, fordi hun jo bliver helt slap og ikke tager fra, heldigvis var der sne og hue imellem. Håber du kan hjælpe.

Med venlig hilsen en bekymret mor

Svar

Kære bekymrede mor

Jeg kan godt forstå, at du bliver bekymret, når du ser din datter sådan. Men det lyder som om, det drejer sig om det, vi kalder "affekttilfælde", og de er ganske ufarlige. De ses typisk hos børn op til ca. 3 års alderen og skyldes, at børnene, når de bliver meget vrede ligesom "glemmer" at trække vejret, og så besvimer de og bliver blå. Men så snart de er besvimet, og kroppen har brug for mere ilt, begynder de at trække vejret igen. Det er derfor det ikke skader dem. Det har ikke noget med hendes for tidlige fødsel eller de tilfælde hun havde som helt nyfødt at gøre.

Hun kan klare sig op til 4-5 minutter uden ilt, før der er risiko for, at hun tager skade, fordi barnets hjerne ikke er færdigudviklet, og derfor ikke så følsom som voksnes. Heldigvis vokser børnene sig fra det. Der er ikke så meget at gøre bortset fra at søge at undgå den mest kraftige affekt f.eks ved at aflede hende, når hun begynder at blive vred, dvs før hun begynder at "gå helt væk i sin vrede".

Hvis du stadig er bekymret, er det en god ide at tale med din børnelæge så vedkommende kan forklare dig, hvad det er der sker. Hvis hun bliver ved at have anfald efter 3 års alderen, eller hvis hun begynder at få anfald, hvor det ikke starter med at hun bliver vred, skal du gå til læge igen og få hende undersøgt med EEG (hjernesvingningsundersøgelse) for at udelukke, at det kan dreje sig om en slags krampeanfald.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i børnesygdomme

Sidst opdateret: 30.01.2007
Annonce