Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der risici ved at få børn, når jeg har Morbus Chron?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har morbus chron og er nu gravid i 6. uge. Jeg har ikke udbrud nu. Jeg har fået at vide, at mange chron patienter sagtens kan få børn. Jeg har talt med en kvinde, der har chron, som slet ikke havde problemer i graviditeten. Men pga. "folks" reaktioner på, at jeg er syg og gravid, er jeg nu blevet helt nervøs.

Jeg ved, at der er lidt øget risiko for, at barnet får chron (min far har det også), men barnet kan jo ligeså godt arve min mands gode helbred. Jeg elsker børn og mit største ønske er at få børn, så jeg har det svært med tanken om at skulle lade være med at få børn (hvilket min far mener, at jeg ikke burde få pga. min sygdom), når nu der er lige så store chancer for, at jeg får helt raske børn. Men er der en stor risiko for mig, når jeg er gravid? Hvis ja, hvad er risikoen så? Vil jeg få problemer, når barnet vokser og trykker på tarmen? På forhånd tak.

Med venlig hilsen den bekymrede og lykkelige gravide.

Svar

Kære bekymrede og lykkelige gravide

Tillykke med graviditeten. Der er ingen grund til uro, for tilgængelige data har vist, at kvinder med Crohns sygdom kan forvente at gennemføre graviditeten som andre, og føde et sundt barn til den fastsatte termin. Generelt gælder det, at er man i medicinsk behandling for sygdommen, skal den blot fortsætte, som om man ikke var gravid. Der er dog enkelte former for medicin, som man ikke må anvende. Det er velkendt, at der er en arvelig faktor for sygdommen, således at dit barn har en lidt større risiko end andre for at få sygdommen.

Under en graviditet trykker den voksende livmoder efterhånden på alle organerne i bughulen, sædvanligvis uden at det medfører større forstyrrelser og således formentlig heller ikke af af din tarm. En tendens til almindelig forstoppelse (som mange gravide har), kan modvirkes med fiberrig kost (grønsager, frugt, groft brød) og rigelig væskeindtagelse i det daglige.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 15.02.2007




Annonce