Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er min afføring sort?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

De sidste 3 dage har jeg haft svært ved at komme af med afføringen og, når jeg så endelig kommer af med det, er min afførring sort. Normalt er jeg på toilettet ca. 2 gange dagligt, til tider er afføringen dog diare lignende. Jeg spiser normalt og spiser store mængder, men tager ikke på, taber mig nærmere. Hvad kan være grunden til, at min afførring er sort?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Den daglige afføring tager farve efter det der sker i vores tarmkanal dvs. lige fra munden til endetarms-åbningen, idet tarmkanalen skal betragtes som en helhed. Den "normale" brunlige farve skyldes således et gulligt farvestof i galden, der stammer fra leveren, og som tilsættes undervejs for at fremme fordøjelsen af især fedtstoffer. Kommer der således ikke galde ud i tarmen, vil afføringen blive grålig (lerfarvet), som man ser det, når en galdesten sidder i klemme, eller en anden sygdom aflukker galdevejene.

En sort, klistret afføring med en meget karakteristisk lugt (melæna) skyldes oftest en blødning et sted i mave-tarmkanalen, idet blodets røde farvestof (hæmoglobin) bliver omdannet under passagen. Samtidig vil der ofte være andre symptomer som almen utilpashed, kvalme, måske smerter i maven, der kan pege på et muligt mavesår, som er den hyppigste årsag. Blødningen kan også være mere diffus og langsom og stamme fra tarmkanalens slimhinde f.eks.ved indtagelse af gigtmidler, der kan anvendes som smertestillende medicin, eller acetylsalicylsyre (hovedpine-tabletter) og endda store doser af C-vitaminer; jernholdige midler giver også sort afføring. Hvis en blødning i mave-tarmkanalen er meget kraftig, kan blodets farvestof ikke nå at blive omdannet, og der kommer derfor direkte frisk rødt blod ud igennem endetarmen.

Du beskriver det, som om der har været lidt forstoppelse, hvilket sagtens kan ses også med tynde afføringer (skjult forstoppelse). Den sorte farve kan således skyldes omdannet blod, og i sådanne tilfælde vil man altid tilråde at få afføringen undersøgt for blod, eventuelt efterfulgt af en kikkert-undersøgelse, måske både af mavesæk og tarmen. Det skal dog samtidig nævnes, at visse meget mørke bær og lakrids også kan give en næsten sort farvet afføring.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 15.02.2007
Annonce