Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg neglepsoriasis?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i et års tid døjet med en besværlig storetånegl. Umiddelbart ville jeg have troet, at det var neglesvamp, men jeg har fået foretaget flere skrab, der har været negative. Sygeplejersken hos min læge mente, at det måske kunne være børnepsoriasis, som jeg havde fået på neglen. Hvis det er tilfældet, hvordan kan det så behandles? Jeg er så ked af min grimme grimme negl.

Med venlig hilsen L

Svar

Kære L

Med oplysningen om, at du er 21 år synes jeg ikke, at vi skal knytte betegnelsen ”børnepsoriasis” til dig; men i øvrigt er der ikke større forskel på neglepsoriasis hos børn og voksne, bortset fra at neglen er lidt tyndere hos børn. Neglepsoriasis er ret så almindelig. Negleforandringer findes i mere eller mindre grad hos 30-40 procent af psoriasispatienter. Den kan i lange perioder forekomme uden hudpsoriasis, hvor det naturligvis kan være vanskeligere at stille diagnosen, og såvel en enkelt som adskillige negle kan være angrebne.

Neglepsoriasis kan se ret så forskellig ud. I nogle tilfælde er der kun mindre en 1 mm små gruber i neglepladen, i andre tilfælde er der mm-store pletter i neglene såkaldte ”oliepletter”, hvor der løsning fra neglelejet. Hvor denne løsning finder sted langs kanterne vil der være en gulbrun randzone mod den normale negl, og endelig kan neglepladen blive ru, misfarvet og fortykket eller deformeret i varierende grad på grund af psoriasis i neglelejet med ophobning af forhornet materiale under neglen.

Specielt for den sidst beskrevne type er det vigtigt, at tage skrab eller afklipning fra neglen til svampeundersøgelse med mikroskopi og dyrkning for svamp, således som det har fundet sted, men jeg vil alligevel anbefale, at du bliver henvist til en hudlæge for at få stillet diagnosen. Hudlægen vil også kunne foreslå dig relevant behandling. Den hyppigste vil være med en relativ kraftig hormoncreme til neglevolden eller med indsprøjtning; men der er en række andre mere specifikke psoriasismidler, som kan komme på tale f.eks. D-vitaminanaloger.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i psoriasissygdom

Sidst opdateret: 19.02.2007
Annonce