Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er risikoen for, at mit barn får skizofreni?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er gravid med mit første barn, hvor alt går som det skal. Men jeg er nervøs for fremtiden for mit barn, pga. skizofreni i min kærestes familie. Han har en søster og bror, som er syge, min kæreste fejler ikke noget. Hvad er risikoen for, at mit barn kan udvikle skizofreni med tiden, og er der noget jeg/vi kan gøre for, at det ikke sker?

Med venlig hilsen en sprøger

Svar

Kære spørger

Først og fremmest tillykke med graviditeten, og med at den forløber, som den skal. Som jeg forstår dig, har barnets fader 2 søskende med skizofreni, altså barnets faster og farbror er skizofrene, men barnefaderen (og du selv) er raske. Du spørger til, barnets risiko for udvikle skizofreni, og om der er noget du/I kan gøre for at forebygge dette. Livstidsrisikoen for at få sygdommen skizofreni er i flere undersøgelser fundet at være cirka 1 procent. Hvis man er andengradsslægtning til en skizofren patient, d.v.s. halvsøskende, fætter/kusine, nevø/niece, onkel/tante er denne risiko cirka 2-4 procent. Dette betyder altså, at dit barns risiko for at udvikle skizofreni er øget, men husk på, at chancen for at barnet ikke får sygdommen jo altså omvendt er mellem 96-98 procent!

Jeg tror ikke, at der er noget specifikt, du kan gøre for at barnet ikke skal udvikle sygdommen. Du og barnets fader skal gøre, hvad enhver forældre forsøger, nemlig at blive de bedste mulige forældre og tilbyde barnet en tryg og sund opvækst. Der er undersøgelser, som peger i retning af, at unge der ryger cannabis, har en øget risiko for senere hen at udvikle skizofreni, så for jeres barn (der jo har en let øget risiko for at udvikle sygdommen) er det formentligt ekstra vigtigt at afholde sig fra at ryge cannabis - endsige tage andre stoffer. Jeg ønsker jer held og lykke med svanger- og senere forældreskabet.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 10.03.2007
Annonce