Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min testikel vandrer op i lysken

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min højre testikel ligger normalt, som den skal i pungen. Men fra tid til anden "vandrer" den tilbage op i underlivet af mig, hvorpå jeg dog uden besvær eller smerter kan skubbe den tilbage på plads. Min pung er ikke ret stor, men der er da plads til begge testikler. Vandringen kan desværre i nogle tilfælde forekomme under samleje, hvis jeg ligger på ryggen. Men igen kan jeg skubbe min testikel ned i pungen igen. Så bortset fra det rent fysiske og det lidt "pinlige" under sex, så generer det mig egentlig ikke. Jeg har aldrig smerter eller ubehag. Skal jeg opereres for dette? Reducerer vandringen mine muligheder for at få børn? På forhånd tak.

Med venlig hilsen B

Svar

Kære B

Testikler skal kunne bevæge sig op og ned i pungen og kan hos alle mænd i princippet også trækkes helt op til, hvor lyskekanalen begynder. Årsagen er, at testiklerne trives bedst med lidt lavere temperatur end kroppens "kernetemperatur". Testiklerne skal derfor kunne bevæge sig væk - dvs. ned ad i pungen - hvis kroppen er for varm, og de skal kunne trækkes op mod lysken, hvis de "bør søge mod varme". Præcist hvorfor denne refleks kan være overdrevet hos nogle få mænd, véd man ikke, men refleksen kan udløses, når der stryges mod pungens hud. Formentlig er det, det der sker, når du har samleje.

Tilstanden er helt ufarlig, men kan selvfølgelig være lidt generende, specielt når den opstår under samleje som hos dig. Ganske få mænd har så mange klager, at man evt. må overskære de tynde muskelfibre omkring sædstrengen, som løfter testiklerne. Herved vil man have ødelagt en ellers naturlig og god refleks, og derfør bør man efter min mening være meget tilbageholdende med at tilbyde operation. Det er således klart bedst for dig at leve med tilstanden, som du jo også siger ikke er så slem.

Når drenge ikke har testiklerne i pungen, tilbyder man operation for at bringe testiklerne væk fra kropsvarmen, så de kan udvikles normalt. Når sådanne drenge skal tilbydes operation, kan det være svært at afgøre, om testiklerne faktisk ikke kan nå ned i pungen uden operation, eller om drengen har en stærk refleks, der det meste af tiden trækker testiklen op fra pungen. I princippet skal de sidstnævnte ikke opereres, idet den overdrevne refleks langt oftest bliver normal efter pubertetsalderen. Dog vil der stadig være nogle få af sådanne drenge, som bør opereres, hvis testiklerne næsten aldrig kommer væk fra kropsvarmen. Men alt dette er en anden historie end din. Jeg håber, du kan leve med dit lille problem.

Med venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 29.03.2007
Annonce