Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hjælper det på mellemørebetændelse at fjerne mælken fra mit barns kost?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en datter på 16 mdr., som har haft mellemøresbetændelse 4 gange indenfor halvanden måned og har fået penicillin alle 4 gange. Der går ca. 5 dage efter endt behandling, så får hun feber og ondt i ørerne igen.Hun er forkølet hver gang. Fik et råd af en kollega om at fjerne mælkeprodukterne i hendes kost. Har det virklig noget på sig? Hvordan får hun så dækket sit kalk behov?

Med venlig hilsen D

Svar

Kære D

Jeg kan godt forstå, at det er hårdt, når ens barn er så ofte syg med mellemørebetændelse og smerter. Årsagen til mellemørebetændelse er især, at små børn ikke har modstandskraft mod infektionssygdomme. Den opbygger de først gradvist efterhånden, som de får de enkelte konkrete infektioner. Det første år (især i vinterperioden, og når de starter i dagpleje eller vuggestue) er meget hårdt med mange infektioner også mellemørebetændelser.

Der er ingen videnskabelige undersøgelser, der viser, at man kan nedsætte dette, hvis man fjerner mælk fra kosten. Derimod ved man, at børn, der bliver ammet, får færre mellemøreinfektioner, så længe de bliver ammet. Det skyldes, at modermælken indeholder stoffer, der beskytter mod infektion, hvad almindelig komælk ikke gør.

Teoretisk kan en mælkeallergi give hævelse af slimhinderne i mund og svælg og dermed nedsætte funktionen af det eustatiske rør, der sørger for ventilation af mellemøret, og da denne ventilation kan nedsættes ved hævede slimhinder i svælget, kan man indirekte måske få tendens til mellemørebetændelser, hvis man har mælkeallergi. Og denne kan nedsættes, hvis man fjerner mælken.

Man ved også, at man kan nedsætte hyppigheden af mellemørebetændelser, hvis man vaccinerer barnet med en bestemt vaccine (multivalent pneumokokvaccine). Du er velkommen til at kontakte mig, hvis der er brug for yderligere forklaring.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i børnesygdomme

Sidst opdateret: 15.04.2007
Annonce