Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor lugter jeg af ammoniak, når jeg træner?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har det problem, at jeg jeg lugter af ammoniak, når jeg dyrker motion. Efter ca. 50 min på løbebåndet i motionscentret damper jeg af sved og der igennem ammoniak. Jeg har forsøgt, at google mig til et svar, og der er delte meninger om årsagen. Kan du give mig årsagen og vigtigst af alt, er det en muskelnedbrydende proces.

Med venlig hilsen M

Svar

Kære M

Der kan være forskellige årsager til, at sveden lugter af ammoniak. En simpel årsag kunne være, at dit proteinindtag er for højt i forhold til dit kulhydratindtag inden træning. Hvis du indtager proteintilskud kan du prøve at justere protein/kulhydratforholdet. Der er også nogle, der har en stærk lugt, fordi de bakterier, de har på kroppen, "angriber" sved fra en bestemt slags af svedkirtlerne og dermed frembringer en ubehageligt lugt. I så fald kan man prøve en alkoholbaseret deodorant. Men både maden, et for lille væskeindtag, evt. medicin og hormonniveau kan påvirke svedlugten.

Ammoniak/protein udskilles bl.a. via urinen, og hvis man "lugter af ammoniak" bør man nok få undersøgt såvel nyre som leverfunktionen med en blodprøve. Men det er ikke sikkert du finder nogen forklaring eller løsning. Vi har alle "forskellig lugt" og rigtig mange mennesker har samme "problem" som dig. Andre fornemmer, at deres sved lugter af andre ting. Det er selvfølgelig en ringe trøst for dig, hvis du er ked af dit problem, men nogle gange må man indrette sig på tingene, som de er. Tag f.eks. en ekstra trøje med så du kan skifte elller lignende. Man kan godt nedbryde proteiner fra musklerne ved voldsom og langvarig træning og fuldstændig mangel på "andet brændstof" i kroppen, men jeg tror roligt du kan se bort fra dette som årsag til din svedlugt.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi og idræt

Sidst opdateret: 15.04.2007
Annonce