Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er 20 år og tisser hyppigt, hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en mand på 20 år, og jeg har et problem, som jeg nok vil mene, jeg er alt for ung til at døje med. Jeg tisser ofte og føler nogle gange jeg kan tisse hele tiden, hvis jeg ville. Jeg synes, at andre mænd tisser meget mere end mig men knap så ofte. Jeg skal også tisse om natten et par gange. Hvad skal jeg gøre?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

En del unge mænd (og kvinder) henvises ofte med hyppig vandladning. Vi får altid disse mænd til at udfylde et såkaldt væske-vandladningsskema, hvor det noteres hvor meget og hvornår (og hvad) han drikker, samt hvor meget og hvornår han tisser. Meget tit er det herefter åbenbart også for manden selv, at han har uhensigtsmæssige drikkevaner. Jeg husker et tilfælde, hvor den unge mand drak 5 l væske (inkl. 8 øl) hver dag, hvilket så rigeligt forklarede, hvorfor han skulle løbe ofte på toilettet.

Hos en specialist måler man også, hvor hurtigt manden kan lade vandet - en såkaldt flow undersøgelse. Efter vandladningen kontrolleres med en ultralydscanning, hvor godt urinblæren bliver tømt ved vandladningen. Hvis disse målinger er normale, er det sjældent nødvendigt at foretage mere hos en 20-årig. De nævnte undersøgelser kan dog engang imellem vække mistanke om, at urinblæren ikke fungerer normalt, og så må der også udføres en blærefunktionsundersøgelse og måske nogle flere undersøgelser. Naturligvis bør man også altid checke, om du har bakterier i urinen.

Som det fremgår, må du til din læge. Han/hun kan selv lade dig foretage udfyldning af et væske-vandlandingsskema og checke din urin for evt. infektion. Hvis dit problem ikke klart kan forklares ud fra dette, bør du så henvises til en specialafdeling eller specialist.

Som sagt er der hos en mand i din alder næsten altid en simpel forklaring på problemet, så du skal ikke gøre dig unødige bekymringer. Held og lykke.

Med venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 18.04.2007
Annonce