Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skyldes natlig kløe i endetarmen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har inden for den sidste måned en stor kløe i endetarmen. Jeg mærker ikke noget i dagligdagen, men når jeg kommer i seng og sover, vågner jeg ved, at jeg ligger og kløer i endetarmen. Jeg har fået min kæreste til at kigge og der ingen ydre synlige tegn blot lidt rødt efter mit kløen. Jeg er begyndt at sove med shorts således jeg ikke kan komme til at kløe, men det ser ikke ud til at virke. Hvad er det ? Er der noget jeg kan gøre?

Med venlig hilsen JN

Svar

Kære JN

Kløe i eller omkring endetarms-åbningen kan være meget generende, til tider nærmest uudholdelig, og da især om natten. Det kan imidlertid være vanskeligt at finde frem til årsagen, og dermed også en behandling. Endetarmen og anus er jo den sidste naturlige åbning af mave-tarmkanalen, og en række lidelser her kan medføre kløe:

Infektioner, der kan medføre mange og tynde afføringer, og i særlige tilfælde, hvor man har været udenlands eventuelt parasitter, hvorfor afføringen bør undersøges nærmere. Desuden skal man også tænke på seksuelt overførte infektioner eller svampe-lidelser, hvor der samtidig også kan være kløe i relation til de ydre kønsorganer. Dårlig funktion af tyktarmen, f.eks. som irritabel tyktarm (skjult forstoppelse) vil ofte medføre afsondring af sekret fra tarmen ud igennem anus, og det kan give kløe.

Hvis der er mange tynde afføringer som led i den dårlige funktion, kan det også i sig selv irritere anus og medføre kløe. Foreligger der hæmorider, kan der ligeledes være kløe, udover blødning og smerter. Ufrivilligt afføringstab kan også give kløe. I meget sjældne tilfælde kan der foreligge en kræft-sygdom. Anal-kløe kan også være et første tegn på sukkersyge. Hudlidelser, som psoriasis eller eksem, eller blot et anus, der ligger meget dybt mellem ballerne og samtidig svedtendens, kan også være årsag til kløe her. Fødemidler som frugt, tomat, nødder og chokolade eller stærke krydderier kan også irritere anus og medføre kløe.

Man kan i første omgang, hvor der ikke umiddelbart foreligger noget synligt unormalt, prøve at finde frem til en årsag. Måske har man ændret noget i dagligdagen f.eks. skiftet sæbe, eller vaskemiddel eller WC-papir, eller man kan prøve med en neutral, lidt fedtende salve, hvis huden uden om anus er blevet for tør. Hvis disse enkle tiltag ikke fører til nogen bedring, må man gå til lægen, ikke blot for at få et middel mod kløen, men for at finde frem til årsagen. I første omgang skal man derfor udelukke de alvorlige lidelser, så der bør foretages en kikkert-undersøgelse af anus og endetarm (ano- og rektoskopi), hvilket bedst sker hos en mave-tarm kirurg.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i mave- og tarmsygdomme

Sidst opdateret: 10.05.2007
Annonce