Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan jeg gøre for at blive mindre jaloux?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en dreng på 20 år, som har et forhold med en pige, jeg elsker højere end noget andet. Vi har kommet sammen i et år. Jeg har det (STORE) problem, at jeg lider meget af jalousi. Jeg vil tro jalousien startede, da jeg begyndte at få kærester. Jeg kan blive jaloux over de mindste ting, hvilket sårer min kæreste. Jeg går rundt i konstant fortvivlelse over, hvad min kæreste laver, hvem hun er sammen med, og hvem hun endda skriver sms'er med.

Jeg har meget store problemer med at stole på hende, selv om hun aldrig har løjet for mig. Jeg bliver jaloux/halv-sur hvergang en dreng enten skriver eller ringer til hende. Når hun skal i byen med veninderne, kan det ikke beskrives, hvor dårligt jeg har det med det, og derfor gør hun det næsten aldrig. Jeg kan også blive jaloux på hendes bror. Jeg vil gøre alt for, at vores forhold skal blive ved resten af livet. Jeg har mistet mange kærester og folk, jeg holder af pga. min jalousi.

Jeg tror bestemt ikke mit selvværd er dårligt, derfor ved jeg ikke hvor jalousien stammer fra, men måske er det, fordi jeg ikke kender min far, eller ikke har set ham i 18 år? Jeg render rundt i konstant frygt for det værst tænkelige og kan knap nok stole på om min kæreste tager på arbejde eller melder sig syg for at være sammen med en anden fyr. De tanker (hvilke jeg har mange gange om dagen) er det værste jeg nogensinde har oplevet. Ved virkelig ikke, hvad jeg skal gøre.

Med venlig hilsen M

Svar

Kære M

Det er svært for dig at være så plaget af jalousi, og det er da helt nødvendigt, at du gør noget ved det. Det er fint, at du nu har taget det første skridt til at skabe nogle forandringer i dit liv, således at du kan være glad for, at du har en dejlig kæreste, og at du i øvrigt kan begynde at nyde din ungdom. Det er jo helt tydeligt, at det ikke har noget at gøre med din kæreste, men at du må finde svarene inde i dig selv.

Du antyder selv, at det kan have noget at gøre med, at du ikke har set din far, siden du var helt lille, så det kan tænkes, at du har et stort savn her. Hvis du har mulighed for at opsøge din far, synes jeg, at du skal gøre det. Måske kan du tale med din mor om, hvad der skete med dine forældre, da du var lille. Du har nok nogle forestillinger om, at du ikke var elsket af dem dengang - de kan have haft nogle livsomstændigheder, der måske har gjort det svært for dem at give dig den nødvendige opmærksomhed, og det vil være nyttigt for dig at vide, hvad der skete dengang. Hvis man ikke har følt sig elsket af sine forældre som lille, kan det være vanskeligt at tro, at andre virkelig elsker én.

Din opgave består i at elske dig selv og tage ansvar for, at du selv skaber nogle positive og gode situationer for dig selv. I stedet for at fokusere så meget på, hvad din kæreste foretager sig, skal du fokusere på dig selv ved at foretage dig ting, du godt kan lide at gøre. Hvis dette lyder svært for dig, kan du opsøge en terapeut, der kan støtte dig i, at du får skabt større tillid til, at du virkelig er værd at elske, og at du kan have tillid til, at andre elsker dig. Det er muligt at styre sine tanker, så i stedet for at tænke på, hvad din kæreste foretager sig, skal du tænke på det, du selv har gang i og give det din fulde opmærksomhed.

Det lyder, som om du virkelig kan blive elsket i dag, siden du er i stand til at få kærester, og siden din pige vil dig, sådan som du er - hvis du ellers kunne acceptere, at hun også har andre mennesker i sit liv. Hvis ikke du når til at acceptere dette, vil du også miste hende! Et godt parforhold består i, at I giver hinanden frihed til at gøre noget hver for sig, og at I sammen udvikler et fællesskab med tanke for, hvordan I kan glæde hinanden mest muligt.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og socialrådgiver

Sidst opdateret: 15.04.2007
Annonce