Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg spiser sundt men taber mig ikke. Er mit stofskifte gået i stå?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har de sidste 4 uger været på en diæt. Jeg starter dagen med en portion havregryn og drikker senere en frugt drik, uden tilsat sukker. Frokosten består af noget sundt, eksempelvis 2 skiver rugbrød uden smør, med fedtfattigt pålæg. Om eftermiddagen spiser jeg både frugter og grøntsager. Aftensmaden består af relative sunde ting så som karry ret, hvor jeg i stedet for ris får sommerkål eller hvidkål. Kartofler, ris og pasta har jeg ikke spist meget af de sidste 4 uger. '

Jeg dyrker vand aerobics i hvert fald 1 gang om ugen, i en 1 time, og jeg er på en step maskine 30-45 minutter om ugen. Jeg er sidestillende i job og kører bil. Forsøger derfor at bruge kroppen, for eksempel ved at gå en tur eller bevæge mig i form af leg med min søn. Jeg drikker kaffe med letmælk, drikker ikke sodavand men sørger for at drikke meget vand. Alligevel sker der rent kilomæssigt ingen ting. Men min kost er væsentlig sundere end før. Jeg føler heller ikke, at jeg taber mig, og når jeg måler med et centimeter bånd så er der ikke sket nogen forandring. Det er meget frustrerende. Er der tale om, at mit stofskifte simpelthen er gået i stå, og i givet fald hvad skal man gøre ved det?

Med venlig hilsen spørger

Svar

Kære spøger

Bare rolig, dit stofskifte er ikke gået i stå. Ud fra dine beskrivelser lyder det, som om du er godt på vej, både med hensyn til kosten og motionen. Hold dig blot for øje, at det kræver en vedvarende helhjertet indsats at smide nogle kilo fedt. Hvis jeg skal pege på nogle steder i de beskrevne kostvaner, hvor du kan hente lidt ekstra, så er det følgende tre steder:

  1. Formiddagens frugtdrik, som jeg vil anbefale dig at erstatte med almindeligt postevand. 2. Letmælken i kaffen, som du bør erstatte med skummetmælk eller minimælk og samtidig begrænse forbruget til max. 2 dl om dagen. 3. Dagens frugt, som bør begrænses til max 200 gram. Spis hellere nogle flere grønsager, der gennemsnitligt indeholder halvt så mange kalorier. Herudover er det vigtigt, at du passer på portionerne. Prøv at spare, hvor du kan. Trænger du til hjælp med at finde de rette mål og steder at skære, kan det være en god idé at lade en diætist rådgive dig.

Med venlig hilsen

Martin Kreutzer

Ernæringskonsulent

Sidst opdateret: 29.08.2007
Annonce