Annonce

Mit teenage barnebarn sover og sover, hvad kan han fejle?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Det drejer sig om mit barnebarn, der igennem længere tid bare sover og sover. Han passer ikke sine ting dvs. kommer ud af huset og i skole op, at få mad og drikke, og han kan slet ikke deltage socialt med familien mere. Han siger selv, han har det godt, men kan ikke komme op selv om han gerne vil. Han har været til pysokolog, som mener, at han intet fejler, men bare har svært ved at blive voksen. Skolen vil ikke have ham mere, så han går ud af 9 klasse uden eksamen, selv om han fagligt er til 10-11 tal, når han får lavet sine ting.

I går var jeg over hos dem kl 14 hvor han havde sovet stort set 2 døgn, jeg prøvede at vække ham. Han sagde 'hej', vendte det hvide ud af øjnene og snork sov igen. Vi er nu alle meget bekymret. Jeg har hørt, at drenge kan magle et stof/hormon, der kan virke sådan så mit spørgsmål kender netdokter det? og hvor kan man ellers henvende sig for at få hjælp. der har været bestilt tid hos egen læge, problemet er bare at han ikke kan komme op og således overholde aftalen.

Med venlig hilsen en bekymret farmor

Svar

Kære Farmor

Det er normalt, at teenagere er mere trætte og sover meget i teenage årene. Men så udtalt træthed og søvntendens kræver nærmere undersøgelse. Der er mange årsager til øget søvntendens og stor træthed. Årsagerne kan være både psykiske som reaktion på det at blive voksen evt. udviklende sig til egentlig psykisk sygdom med depression eller somatiske sygdomme f.eks. hjernesygdomme, infektioner og hormonsygdomme med forstyrret hormonbalance for at nævne nogle af de vigtigste. Endelig kan søvntendensen og trætheden skyldes forkert dags- og søvnrytme som bedst rettes ved vejledning og regulation af levevis.

Som det fremgår af ovennævnte synes jeg dit barnebarn har så svære problemer at jeg mener der er behov for nøjere undersøgelser med. bl.a blodprøver osv for at afklare årsag og dermed evt. behandling. Man har forskellige behandlingsmuligheder afhængig af hvilken årsag man finder, hvilket også fremgår af det ovenfor anførte.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i børnesygdomme

Sidst opdateret: 20.04.2023
Annonce