Annonce

Hvordan kan neglepsoriasis blive behandlet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har neglepsoriasis. Jeg har været hos en speciellæge, men det eneste, jeg fik at vide, var, at der ikke var så meget at gøre, da det medicin, man skulle have for det, havde større bivirkninger end, at mine negle bare er utrolig grimme. Jeg er irriteret over, at de ser sådan ud, nu er det heldigvis kun 2 negle indtil videre, men jeg kan se, at jeg begynder at få det så småt på nogle af de andre fingernegle. , Er der slet ikke noget man kan gøre? På forhånd tak.

Med venlig hilsen C

Svar

Kære C

Neglepsoriasis kan svinde af sig selv; men kan også gå over i en kronisk tilstand. Ofte lades neglepsoriasis ubehandlet, hvor generne er små; men jeg kan forstå, at det ikke er tilfældet hos dig. Såfremt du havde en svær psoriasis eller en aktiv psoriasisgigt ville du nok blive tilbudt en tabletbehandling, hvor neglepsoriasis samtidigt bedres, når behandlingen medfører, at psoriasisaktiviteten standses.

Da du heller ikke synes at være i denne situation er der forskellige måder at behandle direkte på neglene. Smøring med hormoncremer (styrke III eller IV) på neglevolden kan have effekt, det samme kan være tilfældet ved brug af et vitamin D–lignende stof Daivonex eller en kombination af begge Daivobet. Et andet præparat, der kan benyttes, er en salve med stoffet protopic. Endelig vil nogle dermatologer benytte indsprøjtninger med hormonpræparatet kenalog i neglelejet. Der er imidlertid grænser for hvor lang tid man vil benytte hormonpræparaterne, da de kan gøre huden tynd. Men de vil være gode at starte med, så kan man siden skifte til daivonex eller protopic. Behandlingen af neglepsoriasis hører hjemme hos en dermatologisk speciallæge.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 20.04.2024
Annonce