Annonce

Skal navlebrok opereres før 1års eller 3års alderen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min datter på 2 år og 2 måneder har siden fødslen haft et mindre navlebrok, hvilket er konstareret af vores læge. Vores dreng på 4 år havde også navlebrok fra fødslen, og vi fik da at vide, at hvis det ikke var væk, når han blev et år, skulle der foretages en operation. Det gik væk inden han blev et år.

Da min datter var et år flyttede vi og skiftede derfor læge. Vores nye læge siger, at hendes navlebrok stadig kan forsvinde af sig selv, og at hun vil se om det har ændret sig til 3 års undersøgelse. Kan det passe at der ikke skal gøres noget ved det? Kan det blive farligt for min datter at have et navlebrok?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Navlebrok er ufarlige og giver næsten aldrig problemer så behandling er langt overvejende kosmetisk. Enkelte børn kan klage over lette mavesmerter. De fleste forsvinder af sig selv inden 1års alderen, men nogle består. Om de også kan forsvinde efter 1års alderen er lidt usikkert, det er i hvert fald langt færre. Men der sker intet ved at vente.

Man plejer at være tilbageholdende med at bedøve børn under 1 år og evt. under 2 år, hvis det ikke er nødvendigt pga. lidt større risiko for komplikationer til bedøvelsen hos små børn, og en brok operation kræver fuld bedøvelse. Så I kan roligt se tiden an et år endnu, hvis din datter har det godt.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i børnesygdomme

Sidst opdateret: 20.04.2023
Annonce