Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skal man gøre ved mange hudorme på næsen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min kæreste har længe døjet med hudorme på næsen. Så mange at det generer ham, fordi de er tydelige. Han piller ikke i dem, og han har prøvet mange forskellige ting - for eksempel renseprodukter fra clerasil, skrubbecreme og næsestrips fra Matas, men intet hjælper.

Findes der noget, som man ikke lige finder på hylderne i et supermarked, som kunne virke?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Hudorme, eller som de hedder i det lægefaglige sprog, komedoner, er i din kærestes alder så godt som altid et led i hudsygdommen acne. De viser sig, som mørke punkter i huden svarende til talgkirtlers udførselsgange. Renseprodukter har, som din kæreste også har oplevet det, ingen større effekt på hudorme. Det samme gælder for en række acnemidler, hvor hovedvirkningen er antibakteriel eller på anden vis overvejende fjerner betændelse.

Derimod kan acnemidler som Isotrex, Redap og undertiden Skinoren hjælpe, smurt tyndt på dagligt om aftenen. Præparaterne kan dog give rødme og afskalning, så der må holdes pauser.

Alle disse midler er på recept. Der er stadig apoteker, der sælger såkaldte komedonudtrykkere til at trykke hudorme ud, som jo ret så hurtigt gendanner sig. Generelt må det anbefales, at konsultere en hudlæge, hvis der i større udstrækning skal fjernes komedoner.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 10.05.2007
Annonce