Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan der gøres ved synlige blodårer på næse og kinder?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har nogle meget tydelige blodårer på min næse og kinder, og min næse er altid rød. Hvad er det, og hvad kan jeg gøre ved det? Jeg har for år tilbage fået laserbehandlinger for det, men det hjalp ikke.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

De små udvidede blodårer, som du beskriver, betegnes i fagsproget teleangiektasier. Disse kan forekomme mange steder på huden og optræde af forskellige årsager.

Når de optræder i 30-40 års alderen på næse og kinder, er det næsten altid som led i hudsygdommen rosacea. Rosacea kan behandles med forskellige cremer beregnet til formålet, og hvis den er mere udtalt med en tabletbehandling. Men ingen af disse behandlinger får de udvidede årer til at gå tilbage. Der skal mere til.

Du beskriver, at du for år tilbage fik laserbehandling, som ikke hjalp. På daværende tidspunkt var laserbehandling af teleangiektasier imidlertid i sin barndom og overvejende utilstrækkelig. I dag forekommer der nye lasertyper, der kan benyttes med held, ligesom der findes en speciel intensiv pulseret lysterapi, som kan anvendes. I den forbindelse er det vigtigt, at man henvises til veluddannede speciallæger med det rigtige opdaterede udstyr, eventuelt til hudafdelingernes ambulatorier.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 15.05.2007
Annonce