Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan havbade mod eksem erstattes med vand tilsat salt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg får lysbehandlinger mod eksem. Min hudlæge siger, at jeg skal tage sol og bade i havvand. Kan man erstatte havvand med vand tilsat salt? Jeg er nemlig vandskræk.

Med venlig hilsen JM

Svar

Kære JM

Du har spurgt, om du kan bruge vand tilsat med salt i stedet for havbade som led i en lysbehandling for eksem. Dertil skal siges, at for 30-40 år siden var det ikke ualmindeligt at give almindelige ”saltbade” under indlæggelser på hudafdelinger, så det skulle der ikke være noget i vejen for, selvom disse behandlinger er sjældne i dag. Derimod er der mange, der benytter forskellige andre former for ”saltbade” eksempelvis med salt fra Dødehavet eller med Læsøsalt.

Jeg har uden held forsøgt at finde kontrollerede forsøg mellem de to typer overfor brug af almindelig salt. Der er rigtig mange undersøgelser, især fra Dødehavet, hvor der forekommer en lang række andre mineraler i saltet, men ikke lige den gode sammenligning med almindelig kogesalt. Badebehandlingerne i havet kaldes for Balneoterapi, og når de suppleres med solbade taler man om Klimaterapi.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 15.05.2007
Annonce