Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er normal og nedsat sædkvalitet og kan jeg få børn med en nedsat sædkvalitet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en 43 årig mand med et BMI på > 30. Min sædkvalitet er på 30-50%. Hvordan er mulighederne for at få børn med en sådan sædkvalitet?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du fortæller, at du er 43 år og barnløs. Du er tilsyneladende en "bamse" vurderet ved din højde og vægt (BMI > 30) men ellers sund og rask. Du fortæller ikke, hvor længe du har forsøgt at få et barn. Om du tidligere forgæves har forsøgt med andre kvinder eller om din kone har børn i forvejen. Og hvordan er din livsstil, arbejde, stress, tobak, alkohol?

Når jeg starter mit svar på denne måde, er det for at fortælle dig, at der skal meget andet og mere til for at blive gravid end sædkvaliteten. Men hvis vi nu forestiller os, at både din kone og du er blevet grundigt undersøgt for barnløshed - og alt er fundet normalt - og I uden at det hidtil er lykkedes med flid har forsøgt at blive gravide et par år, så kan man godt ofre lidt opmærksomhed på, hvad en sædprøve viser i mikroskopet.

En sædprøve til undersøgelse bør være på mindst 2 milliliter og hver milliliter skal indeholde mindst 20 millioner sædceller, hvoraf mindst halvdelen skal være levende og bevæge sig og en del skal bevæge sig hurtigt fremad, når du kigger i mikroskopet. Endelig skal mindst hver tredje sædcelle ser normal ud. På laboratoriet kan der foretages en såkaldt oprensning af sæden. Herefter dækker betegnelsen "normal sædkvalitet" en prøve med mere end 10 millioner sædceller.

Du fortæller om en "sædkvalitet på 30-50%". Jeg ved ikke, hvad den vurdring bygger på, men hvis det er en læge, der har fortalt dig det, ville jeg nok bede om en bedre og mere udførlig forklaring - og blandt andet sat i forhold til det ovenfor beskrevne.

Hvis jeg skal være positiv i forhold til dit ønske om at få et barn, så er din "sædkvalitet" på det forliggende spinkle grundlag måske ikke den bedste - men alligevel ikke så ringe endda!

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 31.05.2007
Annonce