Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg får ondt i maven efter fedtrige måltider

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i ca. 4 måneder været syg. Det startede med, at jeg fik det meget dårligt efter, at jeg havde spist fedtrige måltider. Jeg har fået påvist et par galdesten, men har aldrig haft smerter. Den sidste måned har været rigtig slem. Jeg er konstant dårlig, og det eneste der lindrer er at spise noget. Efter ca. 4 timer får jeg det atter meget skidt og må spise noget igen. Jeg ryster, har uro i kroppen, føler at varmen stiger mig til hovedet.

Jeg har målt mit blodsukker, og det er hverken for højt eller for lavt. Jeg har endvidere fået lavet gastroskopi 2 gange, og det hele ser fint ud. Den dag det startede med at være rigtig slemt, spiste jeg ca. 10 stykker vingummi på tom mave, og i løbet af 10 min, fik jeg ekstrem kvalme og ovennævnte symtomer. Der er gået en måned og jeg er stadig syg. Min læge kan ikke regne ud, hvad det kan være, og jeg er toltalt i vildrede. Kan det være noget med min galdeblære eller bugspytkirtel? Jeg håber i kan hjælpe mig med et svar.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det er ikke usædvanligt at få det lidt dårligt efter et fedtrigt måltid. Tænk blot på en gammel dansk julefrokost, hvor der skal øl og snaps til at kamuflere de værste gener. Et fedtrigt måltid medfører nærmest fedtperler i blodet og frigør en række mave-tarm-hormoner, der bl.a. får galdeblæren til at tømme sig og sætter tyktarmen igang med at transportere afføring videre. Der frigøres også safter fra bugspytkirtlen, der indeholder enzymer, der er nødvendige for, at vi kan fordøje ikke blot fedt, men også kulhydrater og proteiner.

Du må have haft mave-klager, siden der er foretaget flere gastroskopier. Selv om du ikke skriver noget om din afføring (hård, tynd, hyppig eller sjælden), så ved man, at forekomst af galdesten er ensbetydende med en langsommere tarmfunktion. Der er således flere forskellige former for forstoppelse (selv med afføring hver dag) og i tilslutning hertil oplever en del sygdomsfølelse af influenza-agtig karakter, træthed, hovedpine, ondt i kroppen og ikke arbejds-dygtig i op til flere dage indimellem.

Mit bedste råd er derfor, at du bliver undersøgt nærmere, med en række blodprøver til at vise funktionen af lever, galde, bugspytkirtel, nyrer, blodsammensætning, cholesterol og salte, samt infektions-tal. Dernæst en bestemmelse af passagetiden i tyktarmen (kolon transittid), der også vil vise, om der forekommer uhensigtsmæssige afførings-depoter i tarmen. I din alder vil den hyppigste årsag være en såkaldt funktions-forstyrrelse i tarmkanalen, oftest lokaliseret til tyktarmen. En langsom funktion her, med ophobning af luft og afføring vil i nogle tilfælde også føre til dårlig funktion af mavesækken, som så kan medføre en gastroskopi, der jo så vil vise normale forhold.

På baggrund af de nævnte undersøgelser vil man kunne stille en såkaldt funktionel diagnose (der altså ikke kan opnås ved f.eks. kikkert-undersøgelser af tarmen), og starte den kombinerede behandling, der igen kan bringe orden i tarmkanalens funktion. Det skal der en speciallæge i mave-tarm sygdomme til. Forhåbentlig god jul - uden for meget fedt!

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 28.11.2007
Annonce