Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har haft hælsporer i 3 år, kan der gøres andet end fysioterapi og indlæg i skoene?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har for 3 år siden fået konstateret hælsporer i begge hæle, de sidst 3 mdr. har jeg haft ulidelige smerter, kan så godt som ikke støtte på min fødder. Jeg har læst jeres andre svar om emnet, men kan det virkelig være rigtigt, at der ikke er noget at gøre. Har indlæg, som ikke hjælper og fysioterapi hjælper heller ikke. Jeg er sekretær, og holder meget af at gå lange ture og danse linedans, men har de sidste mdr. ikke kunne gøre nogle af delene. Det gør ondt også når jeg sidder eller ligger, så har svært ved at sove for smerter.

Med venlig hilsen LN

Svar

Kære LN

Hælspore kan være en virkelig langvarig lidelse, som dog ofte har en tendens til at forsvinde. Men der kan godt gå et par år. Tre år er dog lang tid. Jeg går ud fra at diagnosen er rigtig. Du skriver ikke, hvordan du har fået påvist hælsporer. Det, at man kan se noget på et røntgen billede, betyder ikke nødvendigvis, at det er det, der giver problemer (selv om der selvfølgelig oftest er en sammenhæng). Jeg går også ud fra, at du er blevet undersøgt for, om du har en eller anden stilling i foden, som gør, at du vedvarende laver en belastning, der medfører smerter.

Der er andet man kan gøre. Man kan få en indsprøjtning med binyrebark-hormon. Det er allerbedst, hvis dette gøres ultralydsvejledt. Dette hjælper i mange tilfælde. Man kan også evt. foretage et lille indgreb, hvor man laver en hel eller delvis overskæring af senen, tæt på hvor den sidder fast på hælbenet. Tal med din læge om disse muligheder.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 21.06.2007
Annonce