Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal jeg gå til læge, når min babys afføring er grønlig?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en baby på 3½ mdr., som har grønlig afføring. Hvad kan dette mon skyldes? Er det mon noget jeg har spist, eller noget jeg bør gå til lægen med?

Med venlig hilsen den omsorgsfulde mor

Svar

Kære omsorgsfulde mor

Afføringen tager generelt farve efter, hvad der sker i vores tarmkanal dvs. lige fra munden til endetarms-åbningen. Selv om afføringen vel ikke kan have alle regnbuens farver, så kommer det dog tæt på.

Er den rød, er der snarere tale om blodtilblanding, der skyldes en meget kraftig blødning i mavesæk, tolvfingertarm eller tyktarm, der kræver hurtig undersøgelse og behandling i hospitalsregi.

Er den sort, med en karakteristisk lugt (melæna), foreligger der også en blødning et sted i mave-tarmkanalen, men blodets røde farvestof (hæmoglobin) har nu nået at blive omdannet undervejs.

Den brune farve regnes almindeligt for at være normal, og skyldes et farvestof i galden, som tilsættes tarmindholdet undervejs, og kommer fra leveren. Ved sygdom eller sten, der aflukker galdevejene, bliver afføringen derfor grålig. Der er iøvrigt flere galdefarvestoffer, så ud over at være brun, kan galden være gul eller grøn.

Spædbørn har tit en tyndere gullig afføring. De lever jo næsten udelukkende af (moder-)mælk, så det er galdefarvestofferne, der her slår igennem og altså også til tider med en grønlig farve. Det kan også ses ved infektioner, men da er afføringen ofte samtidig ildelugtende og der vil jo være andre tegn på, at barnet er sygt. Desuden kan afføringen tage farve efter andre slags farvestoffer f.eks. dem, der findes i forskellige frugter og bær.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i mave- og tarmsygdomme

Sidst opdateret: 28.06.2007
Annonce