Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan er symptomerne på kyssesyge hos små børn?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vores store dreng på 16 år har lige fået konstateret kyssesyge/mononukleose. Vi har også to små på henholdsvis 1 og 3½ år. Ham på 1 år er rigtig glad for at "nysse" og har jo nysset med storebror mange gange på mund og kind. Hvor stor risiko er der for, at han er blevet smittet? Er symptomerne de samme og bliver småbørn mere eller mindre syge? Smitter det kun, når man har symptomerne, eller smitter det også i inkubationstiden? Hvis den lille nu er smittet og bliver syg, hvordan forholder vi os så med hensyn til omgangen med andre børn?

Med venlig hilsen CR

Svar

Kære CR

Tak for dit spørgsmål om "kyssesyge", smitterisiko osv. Kyssesyge også kaldet Mononucleose eller Ebstein-Barr virus infektion, er, som det fremgår, en virusinfektion, som især ses hos børn og unge. Den er faktisk hyppigst hos småbørn, som får en førkølelseslignende sygdom med lidt hævede kirtler på halsen og lidt feber.

Den er oftest mild hos småbørn, men kan i alle aldre findes i forskellig sværhedsgrad med deraf mere eller mindre udtalte symptomer, men symptomerne er i realiteten de samme bare i meget forskellig sværhedsgrad og småbørnene bliver som omtalt ovenfor oftest langt mindre syge end større børn og voksne.

Det samme gælder faktisk også andre virussygdomme f.eks. skoldkopper, der jo også opfattes som en typisk børnesygdom. Denne sygdom har som oftest også et svært forløb hos voksne. "Kyssesyge" smitter ved kontakt men også ved hoste og nysen o.lign. deraf navnet.. "Kyssesyge" er meget udbredt i børnehaver og vuggestuer og som anført oftest meget mild hos småbørn, så vi plejer ikke at råde til isolation eller fraråde udsatte børn at komme i daginstitution.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i børnesygdomme

Sidst opdateret: 28.06.2007
Annonce