Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Bliver min psoriasis væk? Hvornår er et modermærke unormalt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Da jeg var 9 år, begyndte jeg at få nogle rimelige store lyserøde pletter på min hud. Jeg opsøgte en hudlæge, som sagde, at det var psoriasis. Nu har det ikke været i udbrud i ca. 4 år, er det normalt?

Jeg har også et spørgsmål om modermærker. Jeg har to rimelig store brune modermærker på min kind, dem har jeg ikke altid haft. Forsvinder de med alderen? Min bror har også et på nakken, han er rimelig brun, men rundt om modermærket er huden lys og bleg. Er det normalt?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Har man én gang haft psoriasis er man ”psoriatiker” for livet. Det vil sige, at man altid vil have en risiko for på ny at kunne få psoriasis igen. Samtidigt skal det siges, at man kan være uden psoriasis ikke alene i flere år, men også i mange år.

Med hensyn til dit andet spørgsmål: Hvis der er tale om et normalt modermærke (nævus), skal du ikke regne med at det forsvinder. Modermærker forekommer hos alle mennesker, og i forhold til det store antal finder udvikling til en ondartet svulst (malignt melanom) sjældent sted. Tegn til mistanke om noget ondartet vil være en pludselig øgning i størrelse, eller en pludselig og udtalt ændring i farven (i pigmentering) og specielt mørk farvning, udsæd af små pigment øer i omgivelserne og endelig kløe og blødning. Din bror har et modermærke, der benævnes med betegnelsen (halonævus). Dette modermærke er, som du beskriver det, omgivet af en cirkelrund afblegning (depigmentering). Tilstanden er helt godartet. I denne situation har modermærket det med at forsvinde af sig selv og den normale hudfarve kommer igen.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 24.08.2007
Annonce