Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor kan jeg have fortykkede galdeveje? Må jeg blive MR-scannet når jeg er gravid?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 35 år, som i 8 år har haft colitis ulcerosa uden de store problemer. Mine tal i blodet viser, at der er lidt problemer med kalk og D vitamin indholdet, og sådan har det været i flere år. Sidst jeg var til kontrol viste det sig, at nogle tal der har med lever og galde at gøre var lettere forhøjet og på baggrund af det, skal jeg nu MR scannes. Jeg fik at vide, at en lille del af patienterne med colitis ulcerosa får fortykkede galdeveje, og at det er årsagen til scanningen.

Jeg kan desuden oplyse, at jeg har endometriose og spændingshovedpine og derfor dagligt tager smertestillende medicin. Jeg lever rimeligt fornuftigt mht. kost men dyrker ingen motion. Jeg ryger ikke og nyder kun alkohol som de fleste andre, altså en gang imellem. Min eneste last er cola light. Kan jeg selv gøre noget for at få mit kalk og D vitamin normaliseret, ud over det daglige kosttilskud af kalk og multivitaminer? Hvad betyder det at have fortykkede galdeveje i værste tilfælde? Må jeg blive scannet, hvis jeg er gravid? På forhånd tak.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

De ting, du spørger om, har ikke alle noget med hinanden at gøre, så det vil jeg prøve at forklare nærmere. Colitis ulcerosa eller blødende tarmbetændelse kan jo forløbe meget forskelligt hos den enkelte, og synes altså i dit tilfælde at være i en rolig fase på behandlingen med pentasa. Sygdommen påvirker ikke kalkstofskiftet, kun i perioder, hvor det f.eks. er nødvendigt at behandle med binyrehormon (steroid), hvor optagelsen af kalk fra tarmen (til knoglerne) vil være hæmmet. Der findes en anden tarmbetændelse, der hedder Crohns sygdom, og her er kalkoptagelsen hæmmet. Så i dit tilfælde, må der være en anden forklaring på de lavere værdier.

Selv om colitis ulcerosa jo er en tarmsygdom, er der måske i virkelighed tale om en systemsygdom, idet andre af kroppens organer kan blive påvirket, i form af led-, hud-, eller øjenbetændelser. Der kan også komme en påvirkning af galdegangene også inde i leveren, der bliver betændte, og som en reaktion herpå senere lidt forsnævrede (skleroserende cholangitis) eller "fortykkede". Det er formentlig grunden til en MR-skanning, som det sædvanligvis anbefales at undgå i de tidlige faser af en graviditet.

Endometriose er jo en helt anden sygdom, der kan være lokaliseret forskellige steder, og således også sidde på tyktarmen og i nogle tilfælde give anledningen til blødninger herfra under menstruation. Som tarm-patient er det naturligvis meget vigtigt, at kosten er helt optimal. Som for andre skal den være fiberrig og fedtfattig med rigelig væske (vand), som anbefalet i den nye kostpyramide. Som menneske er vi ikke skabt til den højteknologiske verden, vi lever i, men til fortsat at bevæge os meget, helt på linie med urmennesket. Der er derfor ingen vej uden om motion, som medvirker til en korrekt forbrænding af sukker- og fedststoffer, og derved reducerer risikoen for sukkersyge, åreforkalning, hjertesygdomme, forhøjet blodtryk etc. på sigt. På med løbeskoene eller op på cyklen - god tur.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Speciallæge i mave- og tarmsygdomme

Sidst opdateret: 12.09.2007
Annonce