Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan der gøres mod pletskallethed?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Er der nogen medicinsk forklaring på pletskallethed hos kvinder? Og hvordan behandler man det?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du har spurgt, om der er nogen medicinsk forklaring på pletskaldethed hos kvinder, og om hvordan man behandler det. For det første vil jeg gerne meddele, at pletskaldethed, som i det medicinske sprog kaldes for alopecia areata, er lige så hyppig hos mænd som kvinder. Den findes i alle aldre, men er sjældnere hos de helt små børn og hos meget gamle mennesker. Den optræder hyppigst i hovedhåret, men kan optræde alle steder og i alle hårtyper, som eksempelvis skæg, øjenbryn og kønsbehåring.

Den er hyppigere i nogen familier end andre, så der regnes med en arvelig faktor. Pletskaldethed viser sig ved optræden af runde eller ovale skaldede partier. Oftest, men ikke altid, er der totalt svind af hår svarende til selve den enkelte plet. Enkelte patienter kan i sjældne tilfælde miste hele hovedhåret (total alopeci). Man taler om, at sygdommen er en autoimmunsygdom, hvor der fremkommer specifik reaktivitet over for en komponent i den samme organisme, i dette tilfælde håret. Meget er dog fortsat ukendt.

Udsigterne for patienten er som helhed ganske god. Over halvdelen helbredes af sig selv inden for et år, men tilbagefald er ikke ualmindelig. Nyvæksten begynder med tynde lyse ”dun”. Man kan fremme en opheling ved at indsprøjte binyrebarkhormon i de enkelte læsioner. Tabletbehandling med binyrebarkhormon ønsker man at undgå på grund af bivirkninger. Ved udbredte og langvarige tilfælde kan man sensibilisere patienten med stoffet diphenylcyclopropenon, som ikke træffes til dagligt, og derefter ved pensling med stoffet eksematisere de bare pletter og fremkalde nyvækst. PUVA (Stoffet psoralen + ultraviolet A-lys) har også effekt hos en del patienter. Disse og en del nyere midler hører hjemme i behandling givet af speciallæger i hudsygdomme.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 28.08.2007
Annonce