Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min kæreste er mig utro. Kan det være pga. kulturelle forskelle?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er 25 år, og har været sammen med min tyrkiske kæreste i snart 2 år. Jeg er meget ulykkelig, og ved ikke hvad jeg skal stille op. Min kærste er sygeligt jaloux. Han kontrollerer mig hele tiden, og jeg må næsten ingenting. Jeg må ikke gå ud efter arbejde, kun hvis jeg bruger lang tid på overtalelse. Han ser helst, at jeg er hjemme døgnet rundt. Jeg kan heller ikke bare mødes med mine veninder, når jeg har lyst.

Jeg har aldrig gjort noget, så han ikke skulle kunne stole på mig. Men han derimod var mig utro for nogle måneder siden, og det har virkelig ødelagt mig. Jeg elsker ham virkelig meget, men vores forhold er bare ikke det samme mere. Vi skændes hver aften. Jeg ved ikke om jeg skal blive hos ham eller ej. Hvad kan jeg gøre får at blive den glade smilende pige, som jeg engang var? Hvad kan jeg gøre for at få dette forhold til at fungerere? Jeg kan ikke forstå, hvordan han kan være så led og kontrollerende mod mig, når det er ham, som laver fejl. Når jeg sætter grænser for ham ignorerer han dem. Hjælp mig til at være lykkelig.

Med venlig hilsen den Ulykkelige

Svar

Kære Ulykkelige

Du skriver, at du har en tyrkisk kæreste, som du elsker meget, og at I har været sammen i 2 år. Dit problem er nu, at han er jaloux, uden at du har givet ham grund til det, og at han nu tilmed har været dig utro. Jeg kan godt forstå, at du føler dig ulykkelig i forholdet, og også over, at I ikke kan tale ligeud om, hvad der sker mellem jer. Det er bestemt ikke rart at skulle skændes hver dag, og hvis det fortsætter på den måde, bliver du nødt til at bryde op.

En tyrkisk mand har jo nogle andre holdninger til kønsroller, for i hans kultur er det måske i orden, at manden har et par sidespring, hvorimod han forlanger fuld troskab fra kvinden. Det er jo ikke, hvad du som dansk kvinde har med dig, hvor du forventer et mere ligeligt og forhold, hvor mand og kvinde er ligestillede. Du må stille og roligt fortælle din kæreste om dine forventninger til et parforhold, og det vil være bedst, hvis du kan lade være med at bebrejde ham hans adfærd men forsøge at forstå, hvordan har gerne vil have jeres parforhold. I hans verden er det ikke forkert, hvad han gør, og han kan derfor ikke acceptere, at du ønsker troskab fra hans side. Spørgsmålet er så, om du kan acceptere, at han mener, at det er i orden, at han som mand kan have nogle sidespring?

Kender du hans familie godt nok til at tale med dem om jeres problem? Eller kender I begge andre par, hvor den ene part er tyrkisk, således at I kunne finde frem til de fælles problemer, der kommer af at være i et blandet forhold? Det bedste ville være, om I begge kunne gå til nogle samtaler hos en parterapeut, hvor I kunne få støtte til at få talt ud om, hvilke forventninger I har til jeres forhold.

Du må også forsøge at fokusere på de positive ting, I har sammen og fortælle ham, hvad det er du elsker ved ham, således at han ikke kun får bebrejdelser fra dig, for på den måde vil det også være lettere for jer at tale om de svære ting. Jeg ønsker dig held og lykke med at få etableret en mere konstruktiv kontakt med din kæreste.

Med venlig hilsen Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og socialrådgiver

Sidst opdateret: 24.08.2007
Annonce