Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har gennem flere år røde knopper på ben, arme og mave. Hvad er det og hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er 17 år og har lidt af hormonknopper siden jeg var 5 år. I mange år har de kun været på lårene, men inden for de sidste par år har de spredt sig til resten af mine ben, overarmene og nu min mave. Er der noget jeg kan gøre for at komme af med dem? Jeg er overbevidst om det er hormonknopper der er tale om, de er røde og kunne til en forveksling godt ligne bumser. Håber du kan hjælpe.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du har næppe ”hormonknopper” eller acne, som er den almindelige betegnelse. Dels forekommer disse knopper almindeligvis ikke før end omkring puberteten, og dels svarer det ikke til lokalisationen på huden. Denne vil være ansigt, skuldre og brøst.

De knopper, som du har, svarer bedst til follikuliter, der fremkaldes af stafylokokker omkring hårsækkene. Er knopperne mere udtalte, lidt dybere med kraftigere rødme uden om, kalder man dem furunkler. En samling af furunkler kaldes karbunkel, på dansk nævnt ”brandbyld”. Furunkler kan være smitsomme, dog kun ved direkte berøring og ikke i særlig høj grad fra denne ene til den anden. Derimod giver de let nye udbrud hos den angrebne person. Dette hænger sammen med, at disposition spiller en afgørende rolle.

Follikuliter og furunkler opstår let, hvor huden i forvejen er sæde for forandringer, der svækker dens forsvar over for infektion. Det sker for eksempel i forbindelse med andre hudlidelser som eksem eller ichtyosis, på dansk betegnet ”fiskehud”, hvor huden er meget tør og skællende. Du bør nok lade en hudlæge se på din hud. Er den helt normal, bortset fra follikuliter og furunkler kan det være hensigtsmæssigt at have urinen undersøgt for sukker, idet sukkersyge også kan være en disponerende faktor.

Med venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge i hudsygdomme

Sidst opdateret: 24.08.2007
Annonce