Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min baby har lyskebrok

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg håber I kan hjælpe mig med nogle spørgsmål angående min søn på 6 uger. Da han var ca. 2-3 uger gammel begyndte han at døje med luft og brugte nogle gange meget tid på at presse. Da han var ca. 4 uger, opdagede jeg en hævelse i højre side af lysken. Min læge siger det er brok.

De sidste dage er hævelsen blevet større, og jeg kan kun presse den på plads, hvis han ligger helt afslappet, ellers er den hård. Hvis han bare nyser eller hoster, falder buler den ud. Tror du det gør ondt på ham? Kan brokket skyldes det luft, som han bøvler med? Brokket er næsten synligt hele tiden og når helt ned til tissemanden og den ene testikel. Hvis brokket skifter farve er det så farligt, eller hvornår ved man at det er farligt?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for dit spørgsmål om lyskebrok. Lyskebrok ses oftest hos drenge og kan ses i alle aldre. Årsagen til, at man får et lyskebrok, er, at der (og hos børn oftest medfødt) er et svagt sted i bugvæggen, og så kommer brokket frem der, når man presser osv. Men pressen eller luft i maven er ikke grunden til, at man får brokket. Det er normalt tarm og tarmindhold, der kommer ned i brokket, og det "gurgler", når det trykkes på plads. Brokket kommer som anført frem, når man presser.

Det er normalt ikke farligt at have et brok, men det kan sætte sig fast, så det ikke kan trykkes tilbage. Så kan tarmen blive afklemt, og børnene bliver akut dårlige, og der er brug for hurtig lægehjælp dvs. indenfor få timer. Hvis noget sådant sker, må man kalde vagtlæge eller henvende sig på en skadestue.

Normalt gør det ikke ondt at have et brok, men det kan spænde lidt og føles lidt ubehageligt. Hos helt små børn kan brokket forsvinde af sig selv, men oftest er det nødvendigt at operere det væk. Det er en lille operation, som børn også spædbørn tåler fint. De kommer hurtigt over en sådan operation. Der kan altid opstå komplikationer ved operationer, men det er meget sjældent, når børnene iøvrigt er sunde og raske.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 05.09.2007
Annonce