Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit barn har svært ved at falde i søvn hvis jeg ikke ligger ved siden af

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en pige på snart 14 mdr., som jeg har svært ved at få til at falde i søvn. Hun har altid ligget ved siden af mig i min seng og er altid blevet ammet meget ca. fem gange i døgnet. Hvis jeg ammer hende og ligger ved siden af hende i min seng kan jeg få hende til at falde i søvn relativt hurtigt.

Nu er jeg blevet dagplejemor og kan ikke gøre det mere, så jeg har igennem de sidste måneder ladet hende sove i hendes trammeseng. Men problemet er, at det tager mellem 45 minutter til 1½ time, før hun falder i søvn. Jeg bliver nød til at sidde hos hende for ellers bliver hun ganske ulykkelig. Hun sover godt igennem om natten, vågner hvis hun skal have bryst eller sut.

Jeg overvejer at stoppe med at amme, men er bange for hvordan hun så skal falde i søvn. Det bekymrer mig en del, at hun har så svært ved at falde i søvn. Jeg har prøvet med barnevognen, men hun bliver bare fustreret. Hvad kan jeg gøre for at få hende til at falde i søvn uden, at jeg behøver at blive hos hende?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Søvnproblemer hos spædbørn og småbørn er meget almindelige. De starter oftest, mens børnene er helt små og fortsætter, fordi man efterhånden som barnet bliver mere bevidst, måske ikke altid er helt konsekvent i sin håndtering af barnet samtidig med, at det selv bliver mere bevidst om, hvad det gerne vil, og hvordan det får mor og far til at gøre dette. Mht. søvn er det svært at afvende et uhensigtsmæssigt søvnmønster, og det kræver megen konsekvens og fastholden, når barnet er blevet så gammel som 14 måneder. Amningen vedligeholder naturligvis, dels at barnet ligger tæt ved moderen under indsovningen, og dels at det er i orden, at mor ligger sammen med det, når det vågner (og bliver ammet).

Vil råde til, at mor forsøger at stoppe amningen nu og giver lidt vand (og det skal være vand) på kop eller flaske, hvis barnet vågner og virker tørstig. Søvnmønsteret er det sværere at vænne barnet af med. Man kan forsøge følgende: Lav nogle faste ritualer ved sovetid f.eks. syng en lille sang, læs en historie eller lignende, som får barnet til at falde til ro. Lad være med at lave fysiske aktiviteter som "opildner" barnet til, at der skal ske noget, men sørg for at sengetiden bliver rolig og "søvndyssende". Sid lidt ved barnet, men læg det så til ro og fortæl det, at nu skal vi sove. Lad så barnet blive i sengen evt. med et lille lys tændt, en "sovebamse o.lign som signalerer, at nu er det sovetid og tillad ikke, at barnet kommer op igen dvs. læg det tilbage blidt men bestemt, hvis det skulle komme f.eks ind i stuen.

Man kan naturligvis trøste, hvis barnet græder men tillad ikke barnet at komme op eller ind i stuen eller lignende, når det først er lagt til ro. Nogle gange må man acceptere, at det græder lidt, især hvis det har erfaring for, at hvis man græder så kommer mor ind, og så skal vi have det sjovt/rart igen. Sørg for at barnet kommer til at synes, det er rart at komme i seng dvs. brug aldrig sengen som en trussel, f.eks. hvis barnet er uartigt eller lignende. Håber noget af dette kan hjælpe. Men det er ikke let, når et barn først har fået nogle uhensigtsmæssige søvnvaner.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 05.09.2007
Annonce